Da su veće cijene kafe, sokova, piva, ali ostalih proizvoda u ugostiteljskim objektima u Srpskoj uticale da i promet u ovoj privrednoj grani bude veći, saglasni su sagovornici iz ove oblasti.

Naime, prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, promet u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isti period prethodne godine veći je za 17,8 odsto.

Rast je ostvaren i u poređenju na četvrto tromesečje 2023. godini, i to za 7,2 odsto, dok je u odnosu na prosječan pazar iz 2023. godine promet veći za 6,3 odsto.

Statističari su izračunali i da je promet u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na prosjek iz 2010. godine veći za čak 176 odsto.

Goran Kurtinović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, ističe u razgovoru za Nezavisne novine da je, što se tiče broja gostiju, on skoro pa isti u odnosu na godinu dana ranije, te da povećanje prometa ne može biti zbog toga.

-Ali to je sastavni dio povećanih cijena, pošto su cijene u ovoj godini veće za 10 do 20 odsto. U ovoj godini došlo je do rasta minimalne plate, te smo primorani da podižemo cijene naših proizvoda da bismo mogli rentabilno poslovati – rekao je Kurtinović.

Da su veće cijene razlog povećanja pazara u kafanama i restoranima, saglasan je Zlatan Tatić, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”.

U ovoj godini došlo je do povećanja prometa u odnosu na godinu dana ranije upravo zbog većih cijena svih artikala koje služimo u ugostiteljskim objektima, ali jednim dijelom i zbog povećanog broja turista u tom periodu – pojašnjava Tatić.

Kako je rekao, veliki broj turista dolazi konstantno u Srpsku, te redovno posjećuju ugostiteljske objekte, gdje provode dosta vremena.

-Njima naše cijene nisu previsoke, ali nama će sigurno biti problem kad dođe zima, jer sa sadašnjim cijenama naši gosti neće moći to prihvatiti – rekao je Tatić.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, reakao je da je saglasan sa ugostiteljima da su cijene te koje su podigle promet.

-Nemamo podatak da je povećan broj turista, tako da su cijene rezultat povećanog prometa – rekao je Savanović.

Murisa Marić, izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor, rekla je u razgovoru da su cijene te koje su uticale na to da je promet veći u odnosu na godinu ranije.

-Danas se najviše sjedi po kafanama i pije kafa, a manje se ide po restoranima da se ruča, kako je to nekada bilo, jer su cijene enormno visoke za veliki broj naših građana – rekla je Marićeva.

Kako je rekla, veliki dio građana Srpske voli da ide u kafane, ali, kako kaže, i dosta turista dolazi u najveće gradove Srpske, pa ne čudi činjenica da je ugostiteljstvo profitiralo.

-Imamo i dosta ugostiteljskih objekata koji su zatvoreni jer nisu mogli da posluju pozitivno – zaključila je Marićeva.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA