U Gradini je održan Petrovdanski zbor koji mještani tradicionalno obilježavaju prvog vikenda nakon Petrovdana. Ovim povodom služena je sveta liturgija u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice i parastos kod spomen-obilježja.
Paroh Jelićki Vladimir Kos ovom prilikom naglasio je važnost očuvanja tradicije Petrovdanskog zbora u Gradini.
“Danas smo se molitveno okupili da prije svega za blagodarimo Gospodu bogu na svemu. Naš stari narod se na ovaj dan okupljao i poštovao ga i na nama je da nastavimo tu tradiciju. Ovo je ujedno i prilika da se ljudi sastanu, porazgovaraju i da se podruže na ovom današnjem našem sabranju”, rekao je Kos.
Parastos je služen poginulim borcima iz Drugog svjetskog i Odbrambeno-otadžbinskog  rata.
“Svake godine na ovaj dan obilježavamo sjećanje na poginule iz ovog ali i iz prošlog rata. To je veoma značajno za sve nas i to ćemo činiti i ubuduće”, rekao je Miroslav Ratković, predsjednik Mjesne boračke organizacije Gradine.
U večernjim satima organizovan će biti kulturno-umjetnički program, gdje će se mještanima predstaviti nekolicina kulturno-umjetničkih društava, navode organizatori.
“U večerašnjem programu će učestvovati više ojkačkih grupa, a kao specijalni gosti predstaviće se Etno društvo “Srpski sokolovi Kozare”, sa dvije ojkačke grupe i jednom folklornom. Oni su česti i rado viđeni gosti našeg sela. Sve ostale ojkačke grupe koje će večeras nastupiti su iz okolnih sela i to je jedan lijep običaj, da jedni drugima dolazimo”, rekao je Mladen Kulundžija.

Izvor: kozarski.com