Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da najveća opasnost BiH vreba u njoj samoj, te da stvarna prijetnja po BiH leži u velikim sarajevskim apetitima, uzurpaciji prava drugoga i neodustajanju od ratnih ciljeva.

Oni sebi pokušavaju dići politički rejting time što pokušavaju da vode neke rasprave ili polemike sa drugima koji su dokazani državnici. Ali, u suštini, kad malo to sve ogolite i pogledate kako to izgleda, onda vidite da tu postoji samo jedna velika mržnja, netrpeljivost, nepostojanje želje da gradite bolje odnose – istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući izjave sa komemoracije u Potočarima, a zatim i nakon što su članovi Delegacije EU položili vijenac na groblju u Bratuncu, Cvijanovićeva je istakla da je očigledno da bošnjačkim zvaničnicima smetaju i mrtvi Srbi.

– Njima smeta sve što ima veze sa Srbima, sve što je srpsko, pa im tako smetaju i mrtvi ljudi, odnosno žrtve rata i nastoje na svaki mogući način da održe svoju priču da u BiH postoje žrtve samo na jednoj strani. Nažalost, i međunarodni predstavnici ovdje su im čitav niz godina, evo sad već i decenija, davali krila u promociji takve priče – smatra Cvijanovićeva.

Ona je navela da ju je posebno zabrinula prijetnja koju je Emir Suljagić uputio nakon to su članovi Delegacije EU položili vijenac na groblju u Bratuncu, govoreći da će neko pakleno platiti.

– Ako tako nešto kažete, onda zaista morate da razmišljate da li to znači da vam je život ugrožen. Druga stvar jeste da je u Podrinju stradalo više od 3.000 Srba, da tamo imate desetine i desetine ubijene srpske djece i da se njihova imena nalaze na spomenicima. Onda se zgrozite kada imate nekoga ko je oportun prema ideji da se neki stranac poklonio tim žrtvama – rekla je Željka Cvijanović za Glas Srpske.

Cvijanovićeva je dodala da nije očekivala da bilo ko iz političkog Sarajeva osudi takav istup, ali da bi bilo lijepo i dobro za budućnost zemlje da neko izađe i kaže Suljagiću da je pretjerao i da prijeti drugim ljudima.

Govoreći o zapaljivom istupu člana Predsjedništva Denisa Bećirovića na komemoraciji u Potočarima, kojem je meta bila i Beograd, Cvijanovićeva je navela da bi Bećirović, da je pravi državnik, pozvao sve ljude da pokažu poštovanje prema žrtvama, kao i da se privredu pravdi svi oni koji su kamenovali, gotovo linčovali, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Bećirović bi trebalo da smanji doživljaj kada je u pitanju srbofobija koju uporno iskazuje, mržnja prema Srbima, Srpskoj, Srbiji. Sva njegova retorika zasnovana je na tome. Oni svaki put nađu neku takvu temu, sada je to Svesrpski sabor i deklaracija i sad se tu pričaju priče, i ovdje, i u inostranstvu, gdje god imaju neke kontakte. Plaše i međunarodnu i domaću javnost kako iz svega toga vreba neka opasnost za BiH – istakla je Cvijanovićeva.

BiH je, smatra Cvijanovićeva, u odnosu na Srbiju mala, nikakva, ekonomski nedokaziva država, bez velikih projekata, ambicija i dogovora koji mora da postoji u okviru BiH da biste uopšte mogli da realizujete velike ekonomske projekte.

– Mi u Srpskoj smo srećni kad vidimo napredak koji se događa u Srbiji, volimo što Srbija ima ekonomsku i političku snagu i ponosni smo na to – naglasila je Cvijanovićeva.

Osvrćući se na rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, Cvijanovićeva je podsjetila da je na sceni bila uzurpacija procedura i uzurpacija institucija.

– Ambasador je radio po nalogu jednog člana Predsjedništva, iza leđa drugima i to je apsolutno nakaradno, to u suštini pokazuje kakva vam je država kada vi vodite jednu kampanju, trošite resurse te države za nešto za šta nemate saglasnost te države. I mnogi, koji su se obraćali povodom te rezolucije u Generalnoj skupštini su ukazivali na tu činjenicu, da je to u suštini nešto što predstavlja unilateralnu akciju jednih i da na taj način mogu samo da oštete državu – dodala je Cvijanovićeva.

Samo glasanje, navela je Cvijanovićeva, pokazalo je da je veliki broj država prepoznao da u tome leži jedna od veliki prijetnji.

Govoreći o problemima u DKP mreži, koji su se pokazali i u slučaju rezolucije o Srebrenici, Cvijanovićeva je upitala šta će BiH ambasadori, ako nisu kadri da predstavljaju nešto što je zaista spoljna politika.

– Ako ti ambasadori nisu svjesni da spoljnu politiku kreiraju zajedno, jedinstvenim stavom tri člana Predsjedništva, a ne slobodni strijelci, onda to i nije neka zemlja koja ima spoljnu politiku, onda joj ne trebaju ni oni koji su instrumenti za sprovođenje spoljne politike – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su se srpski kadrovi u DKP mreži uvijek ponašali pristojno, vodeći računa o tome da je nešto zajednička stvar.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER