Zavod za izgradnju grada Prijedora planira da proširi asortiman usluga formiranjem modernog servisa zajednica etažnih vlasnika, kao i laboratorije za ispitivanje u građevinarstvu, navedeno je u izvještaju o radu ovog zavoda za prošlu godinu.

Servis zajednica etažnih vlasnika objedinio bi na jednom mjestu sve što je potrebno za uspješno vođenje stambenih zgrada i stambeno-poslovnih objekata, te bi u oblasti održavanja zgrada nudio svoje, ali i usluge ostalih partnera.

Laboratorija za ispitivanje u građevinarstvu radila bi prethodna, kontrolna i naknadna ispitivanja, te kontrolu kvaliteta prema važećim propisima i korištenjem sertifikovane opreme, a kvalitet rada bio bi potvrđen dobijanjem akreditacije od ovlaštenog akreditacionog tijela BiH.

Prihodi Zavoda tokom posljednjih nekoliko godina su u stalnom padu zbog posljedica pandemije korona virusa korona i globalne ekonomske krize izazvane ratom u Ukrajini.

Zavod je u prošloj godini ostvario 1.003.601 KM prihoda, što je za 10 odsto manje od plana i za 2,5 odsto manje nego u 2022, a imao je 1.001.330 KM rashoda, što je za 11 odsto manje od plana i za 26.191 KM manje nego u 2022. godini, dok je dobit planirana u iznosu od 20.000 KM, a ostvarena 2.044 KM.

Grad Prijedor je na trećem mjestu u Republici Srpskoj po broju stanovnika, na četvrtom po broju zaposlenih, a na šestom po prosječnoj neto plati. Iako su samo Banjaluka i Bijeljina veći od Prijedora po broju stanovnika, svi gradovi u Srpskoj imaju od dva do 11 puta veću vrijednost izvršenih radova od Prijedora, podaci su iz ovog izvještaja.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER