Stanje bezbjednosti na području koje pokriva PU Prijedor je zadovoljavajuće, ocijenjeno je na današnjoj press konferenciji za novinare na kojem je prezentovan presjek šestomjesečnog rada ove policijske uprave.

Načelnik PU Prijedor Dragan Milojica je istakao na današnjoj press konferenciji za novinare da je očuvano povoljno stanje bezbjednosti na području koje pokriva ova policijska uprava. On je rekao da je evidentirano 412 krivičnih djela, od čega 107 po nepoznatom izvršiocu.U ovom periodu su  zabilježena  i krivična djela “Ubistvo” u pokušaju i “Nedozvoljena proizvodnja I promet oružja ili eksplozivnih sredstava”, a izvršilac je predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.Određena mu je mjera pritvora od strane nadležnog suda.Rasvijetljeno je i jedno razbojništvo.

“Mjera pritvora je određena  i za osumnjičenog koji je paljenjem ugostiteljskog objekta u Novom Gradu počinio krivična djela „Paljevina“ i „Izazivanje opšte opasnosti“čijim izvršenjem je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 600.000,00 KM. Takođe za 11 lica koja su lišena slobode u akciji “Roma” i dva lica koja su lišena slobode u akciji “Robokap” takođe je produžen pritvor i ta lica se i dalje nalaze u pritvoru”, istakao je Milojica.

U izvještajnom periodu evidentirana su i krivična djela „Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“ i „Izazivanje opšte opasnosti“ čijim izvršenjem je osumnjičeni pričinio materijalnu štetu u iznosu od 70.000,00 KM zapalivši putnički automobil. Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 29 krivičnih djela kojima je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 13. 663. 535 KM. 15krivičnih djela je koruptivnog karaktera , a nadležnom tužilaštvu je podneseno 10 izvještaja protiv 17 lica.

“Kada su u pitanju krivična djela iz oblasti narkotila ovdje smo izuzetno zadovoljni zato što smo za ovih 6 mjeseci i iz ranijeg perioda kroz akcije “Roma” I “Robokap”  smatramo da smo bili izuzetno uspješni u tom dijelu . Takođe, želim istaći da je na području PU Prijedor oduzeto   preko 1,2 kilograma kokaina, 17 kilograma marihuane, oko 795 grama hašiša, 3,7 grama heroina, 137 grama amfetamina, 211 stabljika kanabisa, 58 medicinskih tableta, te druge vrste opojnih droga. Evidentirali smo iz ove oblasti 26 krivičnih djela i 79 prekršaja“, naveo je Goran Karan, načelnik Sektora kriminalističke policije.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 449 saobraćajnih nezgoda,a u šest saobraćajnih nezgoda smrtno je stradalo šest lica. Najviše saobraćajnih nesreća su skrivila alkoholisana lica.

„Iz saobraćaja je isključeno 1.305 vozača, od čega 1.150 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. Od višestrukih povratnika u izvršenju težih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja oduzeto je 14 vozila“, naveo je na press konferenciji Nemanja Predojević, inspektor PU Prijedor.

Zbog turističke sezone sprovode se planske, preventivne aktivnosti na očuvanju stabilnog bezbjedonosnog stanja na području prijedorske regije.

Izvor: kozarski.com