Izgradnja regionalne sanitarne deponije na području Prijedora realizovana je oko 30 odsto, a da bi se ova velika investicije privela kraju radi se na tome da se pronađu povoljna bespovratna sredstva, navedeno je u izvještaju preduzeća “Komunalne usluge” za prošlu godinu.
Prijedorsko preduzeće “Komunalne usluge” je dugoročnim kreditom Svjetske banke posredstvom Ministarstva finansija Republike Srpske realizovalo oko 30 odsto projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije Stara pruga – Kurevo.

Ali, trenutno nije u mogućnosti da se dodatno kreditno zaduži kako bi završila ovu veliku investiciju.
U izvještaju se navodi da preduzeće uz podršku lokalne zajednice i Vlade nastoji da iznađe povoljna bespovratna sredstva kako bi investicija bila privedena kraju.

“Deponiji se mora dati izuzetan tretman s obzirom na to da je jedna od rijetkih postojećih lokacija ove vrste potvrđenih strateškom i planskom dokumentacijom na nivou Republike Srpske”, piše u izvještaju.

Kreditom koje se otplaćuje od 2018. do 2028. godine započeta je rekonstrukcija postojeće deponije i njena transformacija ka statusu regionalne sanitarne deponije.

Preduzeće “Komunalne usluge” u prošloj godini ostavilo je 5.798.884 KM prihoda, 5.791.188 KM rashoda i 7.696 KM bruto dobiti.

Ključni problemi u poslovanju su smanjenja kupovna moć stanovništva usljed smanjenja privredne aktivnosti, smanjenje broja korisnika iz sektora domaćinstava uzrokovan ekonomskim migracijama stanovništva.

Izvor: SRNA/kozarski.com

Foto: “Komunalne usluge”