Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je njegovo obraćanje na sjednici Skupštine Srbije prologirano za posebno zasjedanje kada će govoriti o poziciji Srpske.

Dodik je rekao da se u vezi sa Deklaracijom sa Svesrpskog sabora trebalo da se obrati na posebnoj sjednici Skupštine Srbije, ali da je u toku vanredna sjednica na kojoj nije predviđeno obraćanje stranaca, tako da je njegovo obraćanje prolongirano za jesenje zasjedanje.

Prema njegovim riječima, to je dogovoreno u jučerašnjem razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da će se na sjednici obratiti sa pregledom situacije u Republici Srpskoj, kao i sa procjenom stanja i kretanja u BiH.

Dodik je rekao da je Deklaracija u stvari finale i da je najvažnije da postoji i da nije ostala na deklarativnom nivou.

Ukazao je da je svako ministarstvo zaduženo da prepozna odgovornost iz deklaracije, a rezultat toga će biti jedan ozbiljan pristup.

On je istakao da je za Republiku Srpsku od velikog značaja snaga Srbije i istakao napor predsjednika Vučića čija je uloga, kako je rekao, nezamjenjiva.

“Sutra putujem u Francusku”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sutra putuje u Pariz gdje će prisustvovati otvaranju Olimpijskih igara i srpske kuće.

Dodik je naveo da će biti na otvaranju Olimpijade, pa i na košarkaškoj utakmici između Srbije i Sjedinjenih Država.

Odlučio sam da ostanem dan, dva da budem na utakmici, rekao je Dodik i dodao da vjeruje da srpska reprezentacija ima kvalitet.

On je naveo da će u subotu zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti na otvaranju srpske kuće u Parizu.

“Srpska ima izborni zakon, Ustavni sud BiH krši procedure i stav”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH posljednjom odlukom o stavljanju van snage Izbornog zakona Republike Srpske pokazao da je riječ o antiustavnoj organizaciji, koja, uz kršenje Ustava, krši i unutrašnja pravila i donosi odluke bez prisustva sudija iz Republike Srpske.

Dodik je naglasio da je na snazi odluka o neprimjenjivanju odluka ovog suda.

– Tamo nema sudija iz reda srpskog naroda i dok se ne riješi pitanje stranaca, nećemo razgovarati o tom pitanju – rekao je Dodik.

Najveći problem je, naveo je Dodik, djelovanje stranih sudija u Ustavnom sudu koji odlučuju na onlajn sjednicama, te ne donose odluke prema Ustavu, već političkom refleksu.

– Sada je tema Izborni zakon. Očigledno je da postoji Izborni zakon Republike Srpske i što se nas tiče, on će se primjenjivati – rekao je Dodik.

On je pojasnio da, zbog predviđenih procedura, zakon koji je izglasan u Narodnoj skupštini nije ranije mogao stupiti na snagu.

– Trebalo je nekoliko mjeseci da dobijemo zakon. Procedura podrazumijeva Narodnu skupštinu, Vijeće naroda, Ustavni sud i potvrđeno je da je to u skladu s Ustavom. Nakon toga imate hajku u Sarajevu – ukazao je Dodik.

Važno je, naglasio je predsjednik Srpske, da i Izborni zakon BiH govori o tome da Centralna izborna komisija sprovodi izbore na nivou BiH za Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu.

– Oni ovom odlukom Ustavnog suda BiH pokrivaju decenijsko kršenje Ustava i zakona. Postoji odluka Narodne skupštine o neprimjenjivanju odluke Ustavnog suda BiH – zaključio je Dodik.

“Srpska ima prijatelje u svijetu koji žele da joj pomognu finansijski”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska ima prijatelje u svijetu koji su spremni da joj pomognu, čak i finansijski, ali da će se uvijek naći domaći spekulanti koji će u toj priči pokušati da kriminalizuju njega, uvijek pred izbore.

– Iz BiH ne možete iznijeti nikakav novac bez Centralne banke BiH, mogu da se upute tamo i da pregledaju da li su bili određeni transferi. S druge strane, kako da podignete novac od više miliona u kešu i negdje odnesete, a ako ga i podignete kako mislite da možete da ga stavite negdje na račun u svijetu – upitao je Dodik.

On je istakao da je notorna laž pojedinaca da je riječ o ukradenom novcu, posebno privatnom, te ponovio da je nesumnjivo da Srpska ima prijatelje koji žele da pomognu, da traže način kako da naprave određene transfere, uprkos “bedemima” koje je napravila Ambasada SAD.

Dodik je naveo da Srpska ima dobre odnose sa nizom zemalja, ne samo Srbijom, Mađarskom, Azerbejdžanom, Kinom, a čije su ekonomije velike i koje su u mogućnosti da pomognu.

– Spekulanti će nastaviti i dalje da pričaju o tome – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da pojedinci u Srpskoj plasiraju notorne laži s ciljem da njega kriminalizuju, i to rade godinama.

Prema njegovim riječima, jedan od njih je predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović, koji daje izjave loše za srpski narod i Srpsku.

– Nije jednostavno kada se pojavi negativna priča u medijima, uvijek imate neprijatelje koji to zabilježe i pokušaju nekada da vam opet to isporuče kao tačno. Demantujem to, to je laž Vukanovića – rekao je Dodik.

On je naveo da je upravo Vukanović učestvovao u spekulativnim aktivnostima.

– On je nosio prljavi novac da bi plaćao neke ljude da bi svjedočili protiv mene. Nikada nije objasnio odakle mu 50.000 evra, odakle mu, kako zna da radi sa tim. A misli da ima pravo da svakoga kleveće, podmeće i laže – rekao je Dodik.

On je ocijenio da SAD stalno pričaju o navodnom malignom uticaju Rusije i Kine u BiH, ali da jedini maligni uticaj, i to u završnoj fazi, ima Amerika koja je u svakom segmentu društva.

Dodik se osvrnuo i na posljednja saopštenja američke Ambasade o finansijama Srpske, navodeći da je to što rade prizemno i neistina.

“Srpska stabilna i bezbjedna, ponosan na MUP i mlade policajce”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska stabilna i bezbjedna za život, o čemu se, kao i o ostalim pozitivnim činjenicama, ne govori često u javnosti.

Dodik je istakao da će se i dalje ulagati sredstva u modernizaciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i u edukaciju mladih kadrova koji su na ponos svim građanima.

– To neće niko da kaže. Republika Srpska je puna uspjeha i bezbjedna je za život. Neću da upoređujem, ali pogledajte samo divlji Zapad – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je ponosan na Policiju Republike Srpske koja je prošla kroz period modernizacije, te dodao da se i danas radi na opremanju i edukaciji njenih pripadnika.

– Ranije nije bilo škole za unutrašnje poslove i to je mogao raditi svako. Imali smo ljude bez adekvatnog obrazovanja, bez selekcije. Danas je to drugačije. Sada školujemo mlade ljude i ponosan sam na njih – istakao je Dodik.

On je naveo da je to sve dio aktivnosti da bi Srpska ostala bezbjedna i stabilna, ali da to ne vide svi, kao što je opozicija, koja reaguje samo na ono šta dođe iz američke Ambasade, napadajući Srpsku i njene institucije.

“Da postoji neka krivična odgovornost, Amerikanci bi to iskoristili protiv mene”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi Amerikanci iskoristili situaciju da postoji neka njegova krivičnopravna radnja.

Dodik je podsjetio i kako američki službenici idu i “plaše ljude po bankama”, prijeteći da će ostati bez SVIFT, te da su sada izloženi samovolji pojedinca.

Prema njegovim riječima, oni koji to podržavaju su u službi takvih procesa.

– Zar mislite da ne bi iskoristili da postoji neka krivičnopravna radnja, već su izmislili da ja ne poštujem odluke visokog predstavnika, koji nije legalan – rekao je Dodik.

On je naveo da nema trenutka, dana, da neko nešto ne kleveće i ne podnosi prijave protiv njega.

Dodik je istakao da je kao predsjednik Republike Srpske dobio prijavu jer je potpisao ukaz, a ne kao Milorad Dodik.

Ukazao je da, kada se brani protiv takvih procesa, Igor Crnadak kaže da Dodik nije Republika Srpska.

– Nikad nisam rekao da sam Republika Srpska. Nisam znao da je takav ljigavac da bi u takvim okolnostima iskoristio priliku da diskvalifiuje političkog protivnika – rekao je Dodik.

“Stranci razmišljaju o tome da će Srpska biti nezavisna država”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da stranci razmišljaju o tome da će Republika Srpska biti nezavisna država, navodeći da mu je takvu stvar rekao i specijalni izaslanik njemačke vlade za Balkan Manuel Saracin.

– Saracin mi je na sastanku veoma ozbiljno rekao da zna da će Republika Srpska jednog dana biti nezavisna država, ali da je njegova uloga da nam zagorča život do toga – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su ga stranci prepoznali kao sinonim ozbiljne politike koja istrajava i ne mijenja se u svom suštinskom cilju.

– Suštinski cilj je – dajte nam Dejtonski sporazum u onome što je naše pravo i obaveza. Ako nam to ne date, onda je sasvim logično da se mi branimo od svega toga, a naša odbrana je – dajte nam onda miran razlaz jer mi ne želimo da trpimo vašu diktaturu i ne želimo tu vašu centralnu, unitarnu Bosnu – rekao je Dodik.

On je rekao da stranci žele da unište Dejtonski sporazum i otmu imovinu Republike Srpske.

– Zato i opozicija skače, jer treba obezbijediti da se imovina prebaci na Sarajevo i da Sarajevo odlučuje gdje će kome dati pravo da eksploatiše rude – naveo je Dodik.

On je dodao da su napadi na Republiku Srpsku prisutni i zbog bogatstva njene zemlje.

– Mi šta god uradimo sada odmah skače Ustavni sud i to kao navodno poništava – rekao je Dodik, dodajući da su svakodnevno prisutne opstrukcije razvoja Srpske.

“Cilj pritisaka američke ambasade je da podrži opoziciju”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj stalnih pritisaka Ambasade SAD u BiH i iznošenja neistina o stanju u Srpskoj da podrži opoziciju i pospješi njihovu sujetu.

Dodik je naglasio da su besmislene konstrukcije o dugovima Republike Srpske, jer postoji jasan revizorski izvještaj.

On je naveo kako je Amerika najzaduženija zemlja na svijetu, sa 36.000 milijardi dolara duga, što je uz BDP od 18.000 milijardi dolara, dug od 200 odsto BDP.

– SAD emituje dolare bez pokrića, uvlače čitav svijet u crno, pokušavaju da vladaju svijetom jer iz tog svijeta hoće da crpe benefite i da pokriju svoje gubitke – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Vlada Republike Srpske emitovala obveznice, što rade sve vlade na svijetu.

– Pojavili smo se i na Londonskoj i Bečkoj berzi. Prošle godine, zbog negativnog djelovanja Ambasade SAD, nismo bili u mogućnosti da zanovimo taj aranžman pa smo morali da vratimo sredstva. Oni su čak išli dotle da idu u banke i kažu im da ne vrše transfere da bi mi gubili međunarodni rejting – rekao je Dodik.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER