Prijedorski Centar za socijalni rad u prošlom mjesecu zaprimio je 17 prijava porodičnog i rodno zasnovanog nasilja od kojih je za devet počinilaca izrečena mjera zadržavanja u policiji do triježnjenje, a u dva slučaja utvrđno posjedovanje oružja, rečeno je na današnjem sastanku multisektorskog tima za borbu protiv ovih vrsta nasilja.
Nemanja Predojević iz Policijske uprave /PU/ Prijedor rekao je da je za područje grada Prijedora sedam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu proslijeđeno tužilaštvu, što je jednako broju iz juna prošle godine.

Radnica iz Centra za socijalni rad Dragana Grujičić istakla je da je u jednom slučaju nasilje prijavilo lice koje je bilo slučajni svjedok i da se za takvu vrstu građanskog aktivizma zalažu svi subjekti zaštite, da je u jednom slučaju dijete prijavilo policijskom službeniku koji živi u komšiluku nasilje koje se odvijalo između roditelja, a u jednom komšije koji su čuli vrisku žene.

“U jednom predmetu teškog fizičkog nasilja supruga prema supruzi, policija je predložila, a sud donio hitne mjere zaštite u vidu udaljenja iz domaćinstva i zabrane prilaska, bez obzira na to što je žrtva odbijala svako postupanje i čak insistirala na nepostupanju. Čak je i sam čin nasilja prijavio neko iz komšiluka jer je žrtva vrištala”, dodala je Grujičićeva.

Milan Laćman iz PU Prijedor rekao je da je kod tog počinioca procijenjen visok rizik i da je u pitanju lice sa, kako se žargonski kaže, debelim dosijeom u policiji.

U jednom slučaju žrtva nasilnog svekra bila je snaha trudnica, u dva slučaja došle su prijave iz škola gdje su djeca školama prijavila nasilje kojem svjedoče u porodicama, a u više slučajeva nasilje se dešavalo između braće.

Psiholog iz Okružnog javnog tužilaštva Prijedor Tanja Božić rekla je da je ova institucija zaprimila 13 prijava ovog krivičnog djela u junu.

Multisektorskom sastanku prisustvovali su i predstavnici Doma zdravlja, bolnice “Dr Mladen Stojanović” i medija, a čine ga još i predstavnici vaspitno-obrazovnih ustanova i Gradske uprave.

Današnjem sastanku domaćin je bila PU Prijedor, a narednom će biti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Prijedor.

Izvor: SRNA/kozarski.com