Jedan od projekata učesnika programa „EUzaZapošljavanje“, koji imaju za cilj povećavanje mogućnosti zaposlenja stanovništva u Bosni i Hercegovini je i projekat Agencije “PREDA” pod nazivom “Aktivacija i zapošljavanje žena iz ruralnih sredina – Zaposli se”.
Riječ je o projektu koji je počeo u julu ove godine i koji će trajati 16 mjeseci.
Kako navode iz Agencije “PREDA” projektom će biti obuhvaćeno oko 220 žena, u okviru koga će za 10 korisnica biti omogućena edukacija u kompaniji “Bytres” d.o.o. Prijedor u trajanju od četiri mjeseca, dok će za 10 korisnica, koje će biti kategorisane kao teško zapošljive, biti subvencionisano zaposlenje u trajanju od pet mjeseci. Projektom su obuhvaćene korisnice koje će ići na obuku osposobljavanja kao i korisnice kojima će biti omogućena sredstva za samofinansiranje zaposlenja. “Po pitanju samozapošljavanja imamo šest grantova gd‌je ćemo najboljim idejama i najboljim korisnicima  dodijeliti osnovna sredstva u iznosu od 2.700 dolara po korisniku. Takođe, 15 žena će proći kroz program osposobljavanja i to za zanimanja koja smo definisali kao atraktivna, a to su pomoćni kuhar i njegovatelj, uz podršku partnera na projektu. Čitav program implementira Međunarodna organizacija rada, a naš pripadajući dio u tom projektu je 179.848 dolara”, rekla je projekt menadžer, Sanja Karanović.
U projekat su uključeni i Zavod za zapošljavanje Prijedor, kompanija „Bytres“ d.o.o, Ugostiteljsko-ekonomska škola, Srednjoškolski centar Prijedor, Privredna komora Prijedora i Centar za socijalni rad, gd‌je će svako u skladu sa svojim obavezama i dužnostima doprinijeti implementaciji samog projekta.
“Mi iz Centra za socijalni rad na mnoge načine pokušavamo da riješimo problematiku zapošljavanja žena iz ruralnih sredina. Učestvujemo kao partneri na ovom projektu zajedno sa Agencijom ‘PREDA’ gd‌je ćemo pokušati da što veći broj žena iz ruralnih sredina zaposlimo. Iskreno se nadamo da ćemo pomoću partnera kroz ovaj projekat riješiti probleme koji postoje”, rekao je Borislav Stojančić iz Centra za socijalni rad.
Srednjoškolski centar Prijedor prvi put učestvuje u ovom tipu projekta. Kako ističu, učestvovali su u projektima prekvalifikacije, ali do sada nisu imali priliku da učestvuju u projektima koji su predviđali osposobljavanje određenog kadra.
“Kada je u pitanju Srednjoškolski centar Prijedor mi ćemo u sklopu ovog projekta vršiti osposobljavanje za njegovatelja i naša škola će kroz struku zdravstva da učestvuje u projektu. Nama je cilj da osobe koje će proći kroz ovaj projekat steknu određena znanja koja će moći kasnije da primjene. Imamo dobro opremljene kabinete i prostorije, tako da se iskreno nadam da će obuka osposobljavanja njegovatelja proći u najboljem redu”, rekla je Bojana Vučenović, direktor JU “Srednjoškolski centar” Prijedor.
Pored projekta Agencije „PREDA“ u programu „EUzaZapošljavanje” još je 15 projekata koji se finansiraju sredstvima koje su obezbijedili EU i Vlada Švedske, a koji realizuje Međunarodna organizacija rada.

Izvor: kozarski.com