„Smatramo da je realno i moguće da dođe do vanrednog povećanja penzija, a u kojem procentu to sada tačno ne znamo,  jer ćemo obaviti razgovor sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem.Takođe, uspjeli smo da dobijemo preko Vlade RS banjsko klimatsku rehabilitaciju za 1.000 penzionera na nivou Republike Srpske  i to potpuno besplatno i ta aktivnost se već realizuje“, rekao je predsjednik Udruženja penzionera Prijedor Slobodan Brdar u intervjuu za „Kozarski vjesnik“.

Udruženje penzionera organizuje boravak svojih članova u banjama, ali i na moru. Možete li nam reći gdje se putuje i pod kojim uslovima?

-Udruženje penzionera grada Prijedora je u januaru sklopilo ugovore sa menadžmentima Banje „Mlječanica“  i Banje „Vrućica“  iz Teslića kako bi naši penzioneri u junu, julu i avgustu mogli koristiti banjsko-klimatsku rehabilitaciju u navedenim centrima. Zahvaljujući gradonačelniku Prijedora Slobodanu Javoru i njegovim saradnicima mi smo u prilici da već duži niz godina,  otprilike 16 godina, koristimo usluge ovih banja, jer se iz gradskog budžeta za ovu namjenu izdvaja 100.000 KM. Penzioner, korisnik banjsko-klimatske rehabilitacije, plaća 50 odsto troškova, a drugi dio plaća grad i to banjama direktno. Ove godine polovina iznosa za desetodnevni boravak u Banji „Mlječanica“ je 350 KM, a u Banji „Vrućica“ 347,50 KM.  U Banji „Vrućici“ ove godine će boraviti po raznim osnovama oko 4.000 prijedorskih penzionera, a u Banji „Mlječanica“ njih  300. To je popriličan broj penzionera s kojim se nijedna lokalna zajednica niti udruženje penzionera u Srpskoj ne može pohvaliti. Ponovo ističemo još jednom veliku zahvalnost gradonačelniku i njegovim saradnicima. Osim ove aktivnosti, u mogućnosti smo da određen broj penzionera pošaljemo i na ljetovanje u Biograd na more po vrlo povoljnim uslovima. Sedmodnevni boravak s prevozom košta 280 KM i to organizuje direktno Udruženje penzionera grada Prijedora.  Upis se vrši u Turističkoj agenciji „VD Tours“, preko puta Patrije. Jedna grupa od 48 penzionera već je tu mogućnost iskoristila, dok će sljedeća grupa od 48 penzionera putovatati na more 26. avgusta. Pozivam zainteresovane, pošto je broj ograničen, da se jave u agenciju i iskoriste tu pogodnost. Ovo se isključivo odnosi na članove Udruženja i na one koji nisu do sada koristili ovu pogodnost. Ostale aktivnosti iz djelokruga našeg rada su takođe i izleti koje organizuju pojedina mjesna udruženja s područja grada,  uz saglasnost i dogovor sa rukovodstvom Udruženja penzionera grada Prijedora. Te izlete obavljamo isključivo na teritoriji RS, a van teritorije RS ukoliko ima zainteresovanih penzionera onda i oni snose djelimične troškove za prevoz do određene destinacije. Takođe, Udruženje penzionera grada Prijedora je prepoznatljivo po organizovanju druženja penzionera. Ove godine smo imali četiri druženja, a pripremamo peto sa oko 600 penzionera na području Mjesnih udruženja Brezičani i Dragotinja.

Vi ste i predsjednik Regionalnog odbora penzionera regije Prijedor. Šta udruženja penzionera Republike Srpske zahtijevaju od republičkih institucija?

-Mi smo u rukovodstvu Udruženja penzionera RS zauzeli stav i dogovorili se da od institucija vlasti i Fonda PIO zahtijevamo poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja najstarije populacije u onim okvirima koji su realno mogući. Smatramo da je realno i moguće da dođe do vanrednog povećanja penzija, a u kojem procentu to sada tačno ne znamo jer ćemo obaviti razgovor sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem. Takođe, uspjeli smo da dobijemo preko Vlade RS banjsko-klimatsku rehabilitaciju za 1.000 penzionera na nivou RS i to potpuno besplatno i ta aktivnost se već realizuje. Tražimo da se u toku godine vrši dva puta usklađivanje penzija jer kad se radi samo u januaru inflacija proguta to usklađivanje i onda imamo malu korist od toga. Imajući u vidu da težimo ka Evropi i zapadnom svijetu dobro bi bilo razmisliti da se pomogne najstarijoj populaciji kroz promjenu zakonske regulative, a to je: da kad bračni drug koji je nosilac penzije umre, a bračni drug naslijeđuje njegovu penziju da mu se ne umanjuje 30 odsto, jer obaveze i dažbine ostaju iste. Ukoliko ipak dolazi do umanjenja smatramo da bi bilo realno da to bude do 10 odsto ili nikako. Takođe, ukoliko su oba bračna druga penzioneri i jedan umre,  smatramo da od bračnog druga treba da ostane najmanje 50 odsto penzije kako bi mogao izmirivati svoje obaveze. Za ova posljednja dva prijedloga ne treba dodatni novac u budžetu, on je već obezbijeđen, samo treba dobra volja da se prihvati i provede zakonska regulativa.

Koliko je penzionera u RS, odnosno u Prijedoru sa najnižom penzijom?

-U Prijedoru je 25 odsto od ukupno 15.000 penzionera, a više od polovine sa pet nivoa najnižih penzija. Otprilike je slična situacija i na nivou Republike Srpske. Bez obzira što se penzije redovno isplaćuju i što su stabilne, one su ipak male za pristojan život penzionerske populacije koja je, da ne zaboravimo, gradila, stvarala i branila Republike Srpsku i ovo što imamo danas. S druge strane, imamo i razumijevanja za naše insitucije koje se svakodnevno napadaju sa svih strana, od međunarodnih do domaćih faktora.

Da li su penzioneri zbog niskih primanja prinuđeni da rade i nakon penzionisanja?

– Jedan sam od tih  penzionera koji je zbog niske penzije prinuđen da radi ovo što radi, a da ne radim ovo, radio bih nešto drugo jer je meni i mojim kolegama 2002. godine uništeno stečeno pravo i sa solidne penzije koja je tada dobivena i određena moje kolege i ja smo svedeni na jednu trećinu penzije, odnosno sa 920 KM tada na 360 KM. To je bio bukvalno  zločin prema ljudima koji su čuvali i branili tadašnji sistem. Malo bolje su prošli prosvjetni radnici i radnici u privredi. Iskreno mi je žao što je to tada tako urađeno. Smatram da je tadašnje rukovodstvo Fonda PIO i RS napravilo kardinalnu grešku prema tim ljudima. Zato pozivam sve penzionere čije je zdravstveno stanje dobro da se uključe shodno svom obrazovanju u dopunski rad, jer se od penzije ne može živjeti.

Da li je aktuelna nabavka ogreva posredstvom Udruženja?

-Jeste. I sad je aktuelna nabavka ogrevnog drveta za članove Udruženja koji ne mogu nabaviti drva na drugi način, osim na odgođeno plaćanje. Mi smo našli dobavljača za ogrev za sljedeću grejnu sezonu i nije to nešto što se tiče cijene povoljno. Povoljno je samo to što se ogrev može platiti u 10 jednakih rata.

Da li ste zadovoljni sa zdravstvenom zaštitom za penzionersku populaciju  na nivou grada Prijedora?

-Kao predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora ostvario sam jako dobru saradnju sa direktorom Doma zdravlja Milošem Marjanovićem i direktorom Bolnice Miroslavom Bijelićem, te zamolio ih da preko svojih saradnika pomognu najstarijoj populaciji kod pregleda i propisivanja određenih terapija. Penzioneri su najbrojniji korisnici medicinskih usluga. Volio bih da nije tako, ali godine čine svoje. Do sada nismo imali bilo kakvih primjedbi na usluge naših ljekara i zdravstvenih radnika.

Koji su planovi Udruženja do kraja godine?

-Naši planovi su da dovršimo i obavimo do kraja banjsko-klimatsku rehabilitaciju, da se penzioneri obezbijede s ogrevnim sortimentima za predstojeću grejnu sezonu, da odobrena sredstva iz gradskog budžeta za jednokratne novčane pomoći podijelimo našim penzionerima i da kao ozbiljni građani damo svoj doprinos u svim segmentima društva kako bi svi zajedno bolje živjeli.

ZAHVALJUJUĆI „KOZARSKOM VJESNIKU“ PENZIONERI SVAKOG PETKA DOBRO INFORMISANI

Udruženje penzionera grada Prijedora zahvaljuje Informativno-poslovnom centru „Kozarski vjesnik“ koji  odnedavno ovom prijedorskom Udruženju donira svakog petka po 300 primjeraka lista „Kozarski vjesnik“. „Rukovodstvo Udruženja penzionera dalje distribuira list u 23 mjesna udruženja. To je zaista lijep gest ‘Kozarskog vjesnika’, rekao je predsjednik Udruženja Slobodan Brdar.

Izvor: kozarski.com