Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen obilježja žrtvama Narodno oslobodilačkog i Odbrambeno – otadžbinskog rata, u Niševićima su obilježene 83 godine od dana ustanka protiv fašizma. „Mi smo danas ovdje u ustaničkim Niševićima gdje je započeo ustanak i u ovom kraju. Njegujemo tradicije Narodnooslobodilačke borbe i tih revolucionarnih tradicija koje je vodio sprski narod na ovim  i  drugim prostorima“, istakao je Veljko Rodić, predsjednik SUBNOR-a gerada Prijedora.

„Prošlo je već puno godina, ali sjećanja su ostala i traju. Naše selo Niševići  paltilo je glavama naših omladinki i omladinaca i danas se u ime toga sjećamo i dajemo pomen poginulima u NOR-u i Odbrambeno otadžbinskom ratu. To ne smijemo zaboraviti, sjećanja moramo čuvati i prenositi dalje“, poručio je Željko Romanić, predsjednik savjeta Mjesne zajednice Omarska.

U Odjeljenju za boračko invalidsku zaštitu naglašavaju da je bitno obilježavati datume koji čuvaju istorijske činjenice.”Jako je bitno i da svake godine ovdje dolazi sve veći broj ljudi, da ne zaboravimo ono što nam se desilo i drago mi je da ovdje vidim i mlade, jer njima ostaje Republika Srpska. Ne želim da se ponovi ono što se desilo i našim precima u NOR-u, a i nama u Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, rekao je Ranko  Kolar, načelnik Odjeljenja.

Izvor: kozarski.com