U Brezičanima je večeras održan Međunarodni festival tamburaških orkestara pod nazivom ” Veče tamburice Novak Savanović”, čime je počelo trodnevna manifestacija Svetkovanje o Ognjenoj Mariji.

Riječ je o nizu svečanosti kojima se obilježava slava ovog sela i hrama Svete Velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.
Organizator ovih svečanosti pa i ovog međunarodnog festivala tamburaških orkestara je Kulturno-umjetničko društvo / KUD/ “Milan Egić”.Pored njihovog tamburaškog orkestra učestvovali su i tamburaši SKUD -a ” Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora te ” Slavonska duša” Strzivojna iz Đakova, “Prijatelji tambure” iz KUD ” Bedem ” iz Bihaća, ” Sedam tamburaša iz Laktaša” .

Predsjednik KUD ” Milan Egić” iz Brezičana Zoran Kusonjić izjavio je da je cilj večerašnjeg događaja da se sačuva uspomena na osnivača tamburačkog orkestra Novaka Savanovića.
” Ovim događajem večeras sjećamo se osnivača i vođe našeg tamburaškog orkestra Novaka Savanovića i svi učesnici su njegovi prijatelji iz raznih dijelova regiona koji dolaze ovdje da zajedno gajimo i čuvamo uspomenu na njega”, rekao je Kusonjić.
Inače, Novak Savanović je bio učitelj koji je svoj radni vijek proveo u osnovnoj školi ” Jovan Cvijić” u Brezičanima, Tu je uspješno vodio tamburaški orkestar, a obnovom društva postaje vođa Tamburaškog orkestra KUD” Milan Egić”. On je preminuo 2016. godine i od tada ovaj festival nosi naziv po njemu.
Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i NVO Aleksandar Milješić istakao je riječ o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u Brezičanima i u gradu Prijedoru.
” Mi smo ponosni na ovu manifestaciju i grad Prijedor je finansijski pomogao ovu manifestaciju i to ćemo činiti ubuduće. Ponosni smo na ove mlade ljude koji rade jako dobar posao u ovom kulturno-umjetničkom društvu”, rekao je Milješić.
Svetkovanje o Ognjenoj Mariji nastavlja se sutra uveče narodnim zborom ispred crkve u Brezičanima gdje će se održati i veče folklore i pjesme.
Svetkovanje o Ognjenoj Mariji dio je manifestacije “Prijedorsko ljeto 2024”.

Izvor: prijedorgrad.org