U okviru projekta “REPRO DI” održan je sastanak u prostorijama Razvojne agencije “Preda”,  kako bi se uradila analiza projekta koji je ušao u završnu fazu, a koji ima za cilj digitalnu transfirmaciju malih i srednjih preduzeća, sektora drvoprerade prijedorske regije. Projekat realizuje “Preda” u saradnji sa  Udruženjem drvoprerađivača “Klaster Drvo-PD” Prijedor i Panevropskim univerzitetom “Apeiron” Banjaluka.
“Trebalo nam je vremena da i mi sami razlučimo na koji način je potrebno podržati mala i srednja preduzeća u vidu digitalne transformacije. Nakon jačanja sopstvenih kapaciteta mi smo počeli raditi sa firmama gdje smo jačali njihove kapacitete i na kraju izvršili implementaciju kroz pilot aktivnosti. Tri pilot projekta za uvođenje određenog digitalnog rješenja su pokrenuta u pet firmi. Tri firme dobile su aplikaciju za praćenje proizvodnog procesa, jedna firma je dobila aplikaciju za implementaciju čitača bar koda u svojoj proizvodnji, dok je treća firma dobila softver za kreiranje i krojenje lista i umrežavanje mašina. Ono što možemo reći jeste da su rezultati veoma povoljni i da su firme veoma zadovoljne sa edukacijama kroz koje su prošle, a naravno zadovoljni su i sa softverima koje su dobili jer će uz pomoć njih jačati svoju konkurentnost”, naglasio je Saša Karalić, projekt-menadžer Razvojne agencije “Preda”.
Istraživanja koja su rađena u toku projekta na uzorku od 26 preduzeća prijedorske regije nisu pokazala zavidne rezultate.
“Kod većine preduzeća sa izuzetkom od samo nekoliko njih riječ je o početnom i srednjem nivou po pitanju digitalizacije. Najveći broj anketiranih preduzeća koji su učestvovali u istraživanju ima procenat digitalne zrelosti između 20 i 30 odsto, što bi značilo da postoji ogroman prostor za unaprijeđenje. Na osnovu ovog istraživanja došli smo do određenih zaključaka koji su nas uputili na preporuke šta je to što je moguće uraditi u domenu javnih politika na nivou grada Prijedora i eventualno na Republičkom nivou po pitanju podrške preduzećima u smislu digitalne zrelosti. Napravili smo nekih pet intervencija koje ćemo preporučiti, a sada je na donosiocima odluka da odluče da li će ih implementirati ili ne”, rekao je konsultant na projektu, Mišel Pavlica.
Projekat čija je svrha smanjenje rashodovanja unutar procesa proizvodnje pokazao se kao veoma koristan, ističu iz “Lipa-Drvo” d.o.o. koji su jedna od pet firmi učesnica projekta.
“Naša  firma je i prije ovog projekta započeli proces digitalizacije, ali zbog obima posla i svih drugih problema zastali smo. Sada smo ponovo kroz učešće u ovom  projekatu i zahvaljujući Razvojnoj agenciji ‘Preda’, unaprijedili svoje poslovanje u pravcu donošenja novih digitalnih rješenja. Ono što je nas ponukalo da krenemo i da nastavimo sa procesom digitalizacije jeste to ubrzavanje procesa rada i smanjen broj grešaka. Uvođenjem ovog projekta smo uspjeli da automatizujemo jedan dio unosa podataka tako da su zaista greške eliminisane i mi smo veoma zadovoljni”, rekla je Zorica Savić iz “Lipa-Drvo” d.o.o.
Sufinansijeri projekta su EU i Vlada Njemačke, dok je realizator projekta Agencija za međunarodnu saradnju (GIZ). Projekat  “REPRO DI” zvanično se završava sredinom avgusta.

Izvor: kozarski.com