U Bosni i Hercegovini se dolaskom vikenda očekuje blaga vremenska promjena koja će nam donijeti kratkotrajno rashlađenje uz blagi pad temperatura.

BH Meteo je objavio da će do promjene doći najprije u sjevernim dijelovima zemlje u petak naveče, dok bi prvog dana vikenda nestabilno vrijeme trebalo stići u ostale krajeve BiH.

Ističu kako je ponegdje moguće i nevrijeme, o čemu će detaljnije pisati u narednim danima, ali naglašavaju da bi pojedini dijelovi zemlje mogli ostati i bez kapi kiše s obzirom da je riječ o oslabljenom tipu fronte što svakako neće usrećiti građane koji se nadaju osvježenju.

– Nakon današnjeg vrelog dana, u naredna dva dana brzopotezna hladna fronta donosi kratkotrajno promjenu vremena. Lokalno padavine i blaži pad temperatura koji će se ponajviše osjetiti za vikend. Promjena vremena nije izražena, tako da se već tokom naredne sedmice vraćaju vrućine.

Petak bi po najavama trebalo da bude vruć i sparan dan, obzirom na porast procenta vlage u vazduhu. To sugeriše na postepen priliv vlažnije vazdušne mase sa zapada i promjene vremena. U prvom dijelu dana sunčano, dok se poslijepodne i naveče razvojem oblačnosti lokalno očekuju predfrontalne nestabilnosti, odnosno lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

U večernjim satima i u noći na subotu prodorom hladne fronte sa sjevera, kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom zahvatiće najprije sjeverni dio zemlje. U sklopu padavina prolazno pojačan sjeverac uz zahlađenje.

U subotu nas očekuje, kako piše BH Meteo, promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom, ponegdje i uz nevrijeme sa ledom i većom količinom kiše za kratko vrijeme. Obzirom na lokalnost padavina, a i činjenicu da se radi o oslabljenom tipu hladne fronte, biće i onih krajeva zemlje bez kapi kiše – uz neravnomjernu količinu padavina tipičnu za ovaj dio godine.

O količinama padavina ćemo detaljnije u narednim prognozama, ali ono što je poznato da će biti dosta neujednadeno.

U nedjelju dolazi razvedravanje sa sjevera uz pretežno sunčano i ugodno toplo vrijeme. Samo još rijetko uz mogućnost za kakav lokalni pljusak sa grmljavinom, ali opšta slika vremena sunčano i stabilnije vrijeme. Tokom naredne sedmice postepen povratak vrućina, piše BH Meteo.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER