Uz prisustvo velikog broja vjernika, danas je svečano proslavljena slava  hrama Svetog proroka Ilije na Urijama. Slava je obilježena Svetom Liturgijom, litijom i lomljenjem slavskog kolača. Ovim povodom upriličen je i ručak u parohijskom domu, dok je starješina hrama Svetog proroka Ilije, protojerej stavrofor Mladen Majkić ukazao na milost Božiju uz koju se i ovaj put okupilo mnoštvo vjernika kako bi se uveličao ovaj dan.
“Već nekoliko dana smo bili u pripremama za današnji dan i ‘Ilindanski dani’  su nas uveli u slavljenje današnjeg dana na najbolji mogući način. Radujemo se što se sabrao narod našega grada i parohije, naši prijatelji, gosti i svi oni koji pomažu svoju crkvu i koji na ličnom primjeru i djelu pokazuju da su pravi hrišćani. Hvala našem blagočestivom narodu koji je danas ispunio sveti hram i što je tim činom postao najljepši ukras ovog današnjeg dan”, rekao je Majkić.

Proslavi hrama prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor. On je naglasio da je crkva ta koja je uvijek bila uz srpski narod kada je bilo najpotrebnije.
“Drago mi je što sam imao priliku da budem na Liturgiji sa vjernicima. Crkva je bila puna naroda, što je dobar pokazatelj da smo svi zajedno kao društvo na dobrom putu. Posebno me raduje veliki broj prisutne omladine. Ono što je odavno jasno je činjenica da su se pravoslavni vjernici uvijek okupljali na ove dane, ne samo u Prijedoru i Republici Srpskoj, već i širom svijeta gdje god ima Srba. Ovom prilikom želim da sveštenstvu i svim pravoslavnim vjernicima čestitam slavu sa željom da je svi zajedno provedemo u miru i da se narednih godina okupljamo u još većem broju jer crkva je ta koja nam je uvijek pokazivala pravi put, a na nama ostaje da taj put slijedimo”, rekao je Javor.
Današnjim danom završava se petodnevna manifestacija “Ilindanski dani Urija”.

Izvor: kozarski.com