Srpska pravoslavna crkva slavi sutra spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Marija Magdalena u Žitijima svetih pominje se kao “mironosica ravnoapostolska”. Rodom je iz iz gorskih predjela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena.

Sin Božji oslobodio je sedam zlih demona koji su je mučili. Postala je vjerna sljedbenica tokom njegovog zemaljskog života. Kada su razapeli Isusa na Golgoti, sa presvetom Bogorodicom, stajala je i Marija Magdalena.

Prema narodnom verovanju, žene treba odu u crkvu, pomole joj se i zapale svijeću, a mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih neće odbiti.

Ali ko je zaista bila žena koju je vaskrsli Isus jedne nedjelje u svanuće upitao: “Zašto plačeš, Marijo?” Prva je ofarbala i darovala crveno jaje jednom rimskom caru, uz riječi “Hristos vaskrse!”, i time utemeljila dve riječi koje čine okosnicu hrišćanske vjere.

Ko je Marija Magdalena?

Vijekovima se u zapadnom hrišćanstvu Marija Magdalena opisivala kao bivša bludnica. Papa Grgur Veliki povezao je Mariju Magdalenu sa anonimnom grešnom ženom spomenutom u jednom poglavlju prije nego što je uvedena u “Jevanđelje po Luki”, piše Žena Blic.

Stotinama godina nakon njene smrti, pojedini su počeli da je poistovećuju sa ženom koja je bila sumnjivog morala i koja je svojim suzama oprala Isusu noge i obrisala ih svojom kosom, a čije ime Sveto pismo ne pominje (Luka 7:36-38).

crkva
FOTO: FREEPIK

Tek 1969. godine Katolička crkva povukla je viševekovno označavanje Marije Magdalene kao takve, navodeći da se razlikuje od spomenute žene koja je bila grešna.

U Bibliji se jedino iz njene prošlosti pominje da je Isus iz nje istjerao sedam demona (Luka 8:2).

Odnos Marije Magdalene i Isusa Hrista

Mnogi su nekada tvrdili, a neki i dalje tvrde da su Isus Hrist i Marija Magdalena imali vrlo blizak odnos.

Ljubavnu vezu Marije Magdalene i Isusa Hrista je na globalnom nivou popularizovao roman američkog pisca Dana Brauna “Da Vinčijev kod”, objavljen 2003. godine.

FOTO:

Roman prati američkog profesora Roberta Langdona koji zbog posla posjećuje Pariz i upliće se u intrigantan slučaj koji razotkriva najskrivenije tajne Katoličke crkve, te dovodi u pitanje neke od njenih najvažnijih dogmi i vjerovanja. Kontroverzna tematika knjige podigla je veliku prašinu u cijelom katoličkom svijetu, a na veliku osudu naišla je i od strane samog Vatikana.

U Bibliji se često govori o Isusovoj porodici, kao i o ženama koje su ga slijedile, ali nigde se ne govori da je imao ženu (Matej 12:46, 47; Marko 3:31, 32; 15:40; Luka 8:2, 3, 19, 20; Jovan 19:25).

Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes gdje je pomagala svetom Jovanu Bogoslovu u propovedanju jevanđelja. Tu je i mirno završila život. Njene mošti kasnije su prenijete u Carigrad.

Autor: Srpskainfo

FOTO: FREEPIK