Na Popovića brdu kod Oštre Luke, održana je 252. Grmečka korida. U tradicionalnoj manifestaciji učestvovali su bikovi iz Prijedora, Kozarske Dubice, Oštre Luke, Sanskog Mosta, Mrkonjić Grada i Јajca.

Rogove je ukrstilo oko 20 bikova. Pored bezbjednosti tokom same borbe, neophodnno je redovnom ishranom i treninzima, bikove prirpemiti za borbu.

– Ovdje dolazim već toliko godina i dokle god imam bika dolazićemo ovddje – naveo je

Grmečka korida čuva slobodarski duh našeg naroda. Organizator manifestacije, opština Oštra Luka, obezbijedila je i nagradni fond – 20 hiljada maraka.

– Svi bismo trebali da smo čitali pripovjetku Јablan, Petra Kočića, koja upravo opisuje to na simboličan način, otpor našeg naroda prema tuđinskoj vlasti – rekao je predsjednik Organizacionog Odbora 252. Grmečke koride Nemanja Kuridža.

Ovo zaslužuje da bude najveća korida koja se održava jer samo 252 godine dugo i to je jedna od najstarijih manifestacija u Srpskoj i samoj BiH, naveo je zamjenik načelnika opštine Oštra Luka Duško Došenović. Grmečka korida, koja je do devedestih godina organizovana na Međeđem brdu, od 1997. godine održava se na Popovića brdu.

Autor: RTRS