Nakon što je Novak Đoković osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, mnogi su mu uputili čestitke, a među njima je bila i pjevačica duhovne muzike Danica Crnogorčević.

Ona je na svom Instagramu podijelila video Đokovića, uz nikad moćniju poruku:

– Ko se uzda u Gospoda, on je kao gora Sion! Nole!

Danica, poznata po izvođenju tradicionalnih i duhovnih pjesama, iskoristila je priliku da istakne duhovnu snagu i vjeru koja je, po njenom mišljenju, ključna u Đokovićevim sportskim uspjesima. Njena poruka odjeknula je među njenim pratiocima, koji su se pridružili čestitkama i izrazili ponos zbog Novakovog uspjeha.

Sion (ili Sionska gora) je pojam koji ima različita značenja, zavisno od konteksta u kojem se koristi.

Biblijski Kontekst

U Bibliji, Sion se prvenstveno odnosi na brdo u Jeruzalemu na kojem se nalazila tvrđava koju je osvojio kralj David i na kojem je kasnije izgrađen Solomonov hram. Kroz istoriju, Sion je postao sinonim za Jeruzalem i šire, za čitav Izrael. U teološkom kontekstu, Sion često predstavlja Božiji grad, mjesto gdje Bog prebiva i odakle dolazi spasenje.

Religijski Značaj

U judeo-hrišćanskoj tradiciji, Sion je simbol Božije prisutnosti, zaštite i blagoslova. U Psalmu 125:1, na primjer, kaže se: “Ko se uzda u Gospoda, on je kao gora Sion, ne pokoleba se, dovijeka stoji.” Ovaj stih naglašava trajnost i postojanost vjere u Boga, piše Blic.

U kontekstu izjave Danice Crnogorčević, Sion se koristi kao simbol vjere, stabilnosti i postojanosti. Time se ističe duhovna snaga i nepokolebljiva vjera koja vodi ka uspjehu, što je primjenljivo i na Novakove sportske podvige.

Autor: Srpskainfo

FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER