U okviru manifestacije “Prijedorsko ljeto”, Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ organizovala je danas četvrtu “Čitaonicu – pričaonicu pod vedrim nebom” u centralnom objektu vrtića “Radost”. Bila je ovo još jedna prilika da se mališani upoznaju sa svijetom bajki.

Ivana  Vujković i Lazar Orelj najviše vole bajke, naročito kada ih čitaju njihovi roditelji. Kažu da najviše vole „Snježanu“, „Pepeljugu“ i „Pinokia“.

Djetinjstvo je ljepše uz bajke poručeno je tokom „Čitaonice – pričaonice na otvorenom“. Cilj je mališanima približiti knjige i podstaći im čitalačku naviku.

“Primarni cilj ove aktivnosti jeste da djeci približimo knjigu, svijet književnosti, da naše predškolce pripremimo za ono što ih čeka u skorijoj budućnosti, a to je škola, nastava Srpskog jezika i književnosti, časovi lektire i da djeca budu spremna u skladu sa njihovim uzrastom “, rekao je Perica Pantoš, biblitekar u vrtiću „Radost“.

Mališani su imali priliku da od glumice Zoricu Jojić, koja predstavlja „Sunce“, čuju odlomke iz najzaniljmivijih dječijih knjiga, ali i da uče o važnosti posjećivanja biblioteke kao jedne od najvažnijih kulturnih ustanova.

„ Prošli mjesec smo bili u objektu „Đurđevak“ na Urijama, a četvrtu radionicu organizovali smo u centralnom objektu. Volimo da organizujemo ovakve aktivnosti za naše najmlađe. Na ovaj način promovišemo biblioteku, naš bibliotečki fond. Tako popularizujemo knjigu,jer djeca kroz čitanje, ne samo da  obogaćuju svoj fond riječi, već razvijaju emotivne i kognitivne sposobnosti“, izjavila je Marijana Novaković, bibliotekar u NB “Ćirilo i Metodije”.

“Čitaonica – pričaonica na otvorenom” organizuje se treću godinu zaredom. U planu je saradnja i sa privatnim vrtićima. Dječiji vrtić “Radost”, obuhvatajući sve organizacione jedinice, trenutno pohađa 498 mališana.

Izvor: kozarski.com