Hristina Tirska ili Hristina Bolsenska je ranohrišćanska mučenica i svetiteljka iz 3. vijeka i obilježava se 6. avgusta.

Rođena je u gradu Tiru u paganskoj svešteničkoj porodici. Otac Urban ju je pripremio za inicijaciju u pagansku sveštenicu, ali je ona u 11-toj godini doživjela prosvjetljenje i prihvatila hrišćanstvo. Nju je otac u to vrijeme zatvorio od svijeta zbog ljepote koju je imala, pa joj je namijenio najviši sprat kule.

Predanje govori da nije mogla da trpi idolopokloništvo i da joj je poslan anđeo koji ju je prekrstio krsnim znamenjem i nazvao je nevjestom Hristovom i poučio je vjeri.

Pokušavao je njen otac na svaki način da je prisili da se odrekne hrišćanske vjere, pa ju je čak izveo na sud i predao je mukama u tamnici. Upravo u noći kada je namjeravao da je ubije, otac je umro. Njegova dva namjesnika, Dion i Julijan, produžili su njeno mučenje.

Njena postojanost u trpljenju i čudesa koja su se tom prilikom dešavala obratili su mnoge tirske neznabošce u hrišćanstvo. Za vrijeme mučenja Hristine i Dion je naprasno umro pred očima naroda. Njegov nasljednik Julijan odsjekao je Hristini grudi i jezik. Mučenica je uzela svoj jezik rukom i bacila ga u oči Julijanu, poslije čega je on oslijepio, a poslije toga je posječena mačem i časno je nastradala

Ovo su njene riječi:

Ovčica Tvoja Isuse, Hristina, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živjela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe, piše Crkva Ub.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER