Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor posjetio je danas Osnovnu školu ” Petar Kočić” gdje je prisustvovao isporuci prvog kontigenta udžbenika koje je Gradska uprava Prijedor obezbijedila za sve učenike od petog do devetog razreda osnovne škole za školsku 2024/2025.godinu.

Javor je naglasio da je ovo još jedan pokazatelj da je grad opredijeljen da podržava mlade ljude, talentovane ali i sve druge učenike.
“Posebno me raduje što smo uspjeli da obezbijedimo sredstva u iznosu od 417 000 KM za 2200 naših školaraca koji će po prvi put dobiti besplatne udžbenike”, izjavio je Javor novinarima.

On je dodao da je grad u prethodnom periodu na više načina pokazao da mu je obrazovanje na prvom mjestu.
” Smatram da svaka lokalna zajednica ukoliko želi da se razvija, ukoliko želi da ima odlične rezultate, treba da ulaže u mlade i obrazovane ljude”, istakao je Javor.
On je podsjetio da su u Prijedoru u prethodnom periodu obezbijeđene subvencije za roditelje koji imaju djecu u predškolskim ustanovama, da su nakon 12 godina povećani iznosi za učeničke i studentske stipendije.
” Uveli smo i grant za mlade talente gdje grad finansira njihove odlaske na takmičenja. Želimo da svi oni znaju da je njihov grad uz njih i da će im biti velika podrška”, rekao je Javor i najavio još nekih pozitivnih novina kada je u pitanju obrazovanje.
Direktor OŠ ” Petar Kočić” Vesna Pavić izjavila je da je ova aktivnost od velikog značaja i za školu, za učenike, a najviše za roditelje kojima je ovo velika podrška njihovom budžetu.
” Grad Prijedor je prepoznao značaj ove aktivnosti jer svi koji imaju djecu školskog uzrasta znaju kolika su sredstva potrebna da se dijete spremi za školu tako će svi učenici imati besplatne udžbenike budući da za učenike od 1-4.razreda besplatne udžbenike obezbjeđuje resorno ministarstvo “, istakla je Pavićeva.
Predsjednik Savejrta roditelja Predrag Turudija koji u ovoj školi ima dva osnovca zahvalio se Gradu Prijedoru i gradonačelniku koji je po prvi put omogućio da svni osnovci dobiju besplatne udžbenike.
” Smatram da je ovo veoma značajno za kućni budžet naših roditelja jer su do sada izdvajali značajna sredstva, oko 300 maraka po učeniku da se omogući odlazak u školu. Sad će ta sredstva moći usmjeriti na neke nove prioritete kao što su odjeća i obuća, što će djeci omogućiti nesmatan odlazak u školu kao što su knjige sveske, odjeća i obuća”, rekao je Turudija.
Danas je u ovoj školi isporučen 531 komplet udžbenika za učenike od 5-9.razreda, a narednih dana se distribucija nastavlja i u ostalih 11 osnovnih škola na području grada Prijedora.

Izvor: prijedorgrad.org