Služenjem parastosa poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOB-a u Gornjoj Dragotinji i Marinima u subotu,10.avgusta, u 11 časova počinju  tradicionalne “Dragotinjske večeri”.

U 21.00 čas je tradicionalna kneževa šetnja, te intoniranje himne kneževine i besjeda  profesora istorije Dejana Karlice . Zatim će uslijediti bogat kulturni program .

“Kao i do sada i ovaj put imamo tradicionalnu kneževu šetnju. Ostaje i ove godine aktuelni knez koji je i do sada bio, a to je Rade Marin naš mještanin,a u sklopu kulturnog programa pripremili smo nastupe naših ojkačkih grupa, obzirom da je jedna od poruka i bit sam manifestacije očuvanje tradicionalnog potkozarskog pjevanja , ojkače.

U sklopu manifestacije je tradicionalno dodjeljivanje priznanja. Ove godine počasni žitelj, odlukom Sovjeta kneževine je Slobodan Javor, gradonačellnik Prijedora, obzirom  da godinama pomaže organizaciju i održavanje naše manifestacije.

Ove godine će besjediti profesor istorije Dejan Karlica iz Gimnazije “Sveti Sava”, inače rodom iz Gornje Dragotinje.  Pozivam sve žitelje jedine kneževine na Balkanu i ostale građane da nam se pridruže, jer će jedno lijepo veče u našoj kneževini biti ispunjeno mnogobrojnim sadržajima”, rekla je za “Kozarski vjesnik”,Olivera Brdar Mirković, predsjednik Sovjeta kneževine Gornje Dragotinje i Marina.

Izvor: kozarski.com