Ušli smo u još jedan toplotni talas. U periodu od 10. do 18. avgusta očekuju nas vrlo visoke dnevne temperature zbog jačanja termobaričkog grebena sa sjevera Afrike.

Poručio je ovo na društvenim mrežama poznati meteorolog Nedim Sladić.

Objasio je da je razlog za to omega blok sistem, odnosno polje visokog vazdušnog pritiska u blizini Rumunije, uklješteno između ciklonalnih polja sa zapada (južno od Islanda) i istoka (preko Urala).

Objasnio je i zašto će ovaj talas vrućine biti izražen.

-Suv vazduh. Anticiklonalno polje smješteno istočnije od nas ponaša se poput poklopca koji pritišće podlogu, kompresujući vazduh koji se spušta s visine prema podlozi i odstranjuje oblačnost od izvora zagrijavanja, držeći oblake daleko od naših područja, dok je tačka rosišta niža zbog kojeg jači osjet sparine može izostati usljed niže relativne vlažnosti vazduha. Suva podloga. Kako bitnijih padavina nije bilo u proteklom periodu, izuzev tek lokalno u vidu prolaznog pljuska, Sunčeva energija se ne koristi za evaporaciju, već uveliko za zagrijavanje podloge. Senzibilni osjetni tok bit će jači u odnosu na latentni, doprinoseći bržem zagrijavanju tla – objašnjava Sladić.

Dodaje da su razlog i spojni efekti mora, kopna i vazduha.

Suvo tlo, suv vazduh i marinski toplotni talas Sredozemlju. Kombinacija koja smanjuje noćno izračavanje, budući da okolna toplota mora djeluje kao radijator koji otpušta toplotnu energiju, doprinoseći višim temperaturama u kasnim večernjim i ranojutarnjim časovima, ali i vertikalnim profilima koji će ubrzo imati usklađene konvektivne granične slojeve nalik onima na sjeveru Afrike, pogotovo pred sami vrhunac – pojašnjava on.

Dodaje da će jutarnje temperature vazduha u narednom periodu biti od 19 do 26, na jugu Hercegovine do 29, dnevne od 35 do 40, a na jugu i sjeveru BiH lokalno do 42 stepena.

Autor: Željka Knežević/Srpskainfo

FOTO: NEDIM.SLADIC/INSTAGARM/SCREENSHOT