Kneževom šetnjom i intoniranjem himne Kneževine Dragotinje i Marina te nastupom ojkačkih grupa u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora održan je centralni dio manifestacije “Dragotinjske večeri”.

Riječ je o tradicionalnom okupljanju mještana ovih krajeva svake druge subote u avgustu kojima se , pored druženja Dragotinjaca ma gdje živjeli u svijetu , promoviše i jedinstvena Kneževina Gornja Dragotinja i Marini.

Predsjednica Sovjeta kneževine Olivera Brdar Mirković izjavila je novinarima da je prema odluci Sovjeta aktuelni knez Rade Mandić dobio još jedan mandat.
” Odlučeno je da se produži mandat aktuelnom knezu, čovjeku koji se za svog mandata pokazao kao dobar domaćin i častan čovjek, knezu koji zna da upravlja svojim selom i zato je dobio još jedan dvogodišnji mandat”, rekla je Brdar Mirković.
Knez Rade Mandić je izjavio da je sa zadovoljstvom prihvatio da nastavi knezovanje .
” Nadam se da ću opravdati povjerenje za dalji rad”, rekao je Mandić.
On je dodao da su glavni zadaci kneza da bude društven i da se druži sa narodom, da miri zavađene i da sasluša i rješava probleme u kneževini.
” Ja sam to proširio da malo sredimo asfalt i rasvjetu u selu i tu imamo podršku gradskih vlasti i nadam se da će se vrlo brzo vidjeti rezultati tog rada i sve ono što smo zamislili da unaprijedimo našu kneževinu”, rekao je Mandić.
Već tradicionalno na “Dragotinjskim večerima” uručuju se priznanja po odluci Sovjeta kao vrhovnog tijela Kneževine. Ove godine dobitnik “Dragotinjske povelje” je Zlatko Brdar nekadašnji knez , dok je za počasnog žitelja Kneževine Gornje Dragotinje i Marini izabran gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.
” Grad godinama podržava ovu manifestaciju jer ona traje preko četiri decenije i kneževina je jedna jedinstvena na ovim prostorima i istinski čuvar tradicije naroda ovog kraja”, istakao je Javor.
On je dodao da je u proteklioh godinu dana ostvarena dobra saradnja sa knezom i da su vođeni razgovori o tome šta je potrebno za mještane Gornje Dragotinje i Marina.
” Velika je čast što sam od večeras počasni žitelj kneževine, ali i još veća odgovornost i obaveza prema ovom mjestu i ljudima koji žive ovdje i u dogovoru sa njima nastojaćemo da riješimo infrastrukturne projekte koje su sami inicirali “, rekao je Javor.
Ovogodišnji besjednik bio je mještanin Dejan Karlica, inače profesor istorije i latinskog jezika koji je govorio o selu i njegovoj važnosti kao potpornom stubu svakog društva.
” Sela su nam sve više pusta, a društvo bez sela ne može da preživi” , rekao je Karlica.
Manifestacija ” Dragotinjske večeri” koja je održana 42. put i ove godine počela je u jutarnjim časovima polaganjem vijenaca i parastosom borcima otadžbinskih ratova .