Dramatičan snimak požara koji guta opremu na Crnom brdu.

Izdavanje ličnih dokumenata – ličnih karata, pasoša, te vozačkih dozvola, kao i proces registracije vozila, prekinuti su u Čapljini i Ljubuškom, a razlog je havarija nastala usljed požara, koji je na Crnom brdu progutao opremu.

Komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Čapljina Mate Jurković kaže da je taj požar ugašen.

„Jučer, predvečer je završen taj požar. Vatra je uhvatila kontejner BHRT-a gdje je i oprema koja se odnosi na izdavanje osobnih dokumenata. To nismo mogli spriječiti“, rekao je Jurković za „Nezavisne novine“.

Puno je razloga, kako je dodao, zbog kojih je vatra zahvatila taj kontejner.

„Jedan od razloga je taj na šta upozoravamo čitavu godinu – nažalost, slabo se radi po pitanju prevencije odnosno čišćenja prostora. Jedino je ‘Radio Čapljina’ oko svog kontejnera očistila, a ostalo nije čišćeno i tu su plamenovi bili do 20 metara uvis“, rekao je Jurković za „Nezavisne novine“.

Vatrogasci su, dodaje, imali još jedan problem.

„Mi nemamo ključeve od tih kontejnera tako da nismo mogli raditi unutrašnju navalu. Nažalost, vrata nismo mogli nikako otvoriti tako da smo morali samo hladiti taj kontejner, a unutra je bila spužva, kablovi i to sve jako i brzo gori“, rekao je Jurković.

Vatrogasci su, dodaje, dali sve od sebe da spasu ovu opremu, ali je to bilo nemoguće.

„Da smo u tom momentu imali i kamion ne bismo to uspjeli spriječiti, a kamionom ne možemo doći na to mjesto, već samo malim vozilima“, rekao je Jurković za „Nezavisne novine“, koji dodaje da je bilo ugroženo i par kuća, ali su ih uspjeli sačuvati od vatre.

Iz Agencije za za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH) su, podsjetimo, naveli da je zbog više sile u vidu ozbiljnog šumskog požara, koji je zahvatio područje Crno brdo, došlo do velikih oštećenja na telekomunikacionoj opremi IDDEEA BiH, koja se nalazila pod zakupom na telekomunikacionom čvorištu Crno brdo u vlasništvu BHRT-a.

„Ovaj događaj je izazvao potpuni prekid mreže što direktno utiče na funkcionalnost sistema kod nadležnih organa i na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata u opštinama Čapljina i Ljubuški“, naveli su iz IDDEEA.

Izvor: nezavisne.com