Na području Policijske uprave Prijedor u periodu od 15. do 17. avgusta realizovana je regionalna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Kontrolisano je 479 učesnika u saobraćaju, a zbog počinjenih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja sankcionisana su 93 učesnika, od kojih 50 po akcentu akcije.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 50 vozača, a deset vozača zadržano je lišenjem slobode.

Takođe, tokom protekle sedmice vršena je i kontrola mjerenja brzine kretanja vozila pomoću radarskog sistema u vozilu presretač. Tokom trajanja kontrole evidentirano je 120 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, a direktnom kontrolom sankcionisana su 32 prekršaja. Najveća brzina zabilježena je na magistralnom putu Prijedor – Novi Grad u mjestu Svodna. Na dionici puta gdje je dozvoljena brzina kretanja 80 km/h  vozilo se kretalo brzinom od 150 km/h.

Imajući u vidu da je vožnja pod uticajem alkohola i neprilagođena brzina uzrok saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama Policijska uprava Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno na vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja i da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci.

Podsjećamo da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodi kampanju pod nazivom „Nijedan više“ koja ima za cilj da se učesnici u saobraćaju upozore na opasnosti i posljedice nepoštovanja saobraćajnih propisa, sa akcentom na poboljšanje stanja bezbjednosti u saobraćaju.

Izvor: PU Prijedor