U Gradskoj čitaonici održano je predavanje na temu “Magline i rad sa teleskopom” u organizaciji Astronomskog društva „Sirijus“.
Riječ je o naučno popularnom predavanju iz astronomije kome su pored članova ovog društva mogli prisustvovati i Prijedorčani zainteresovani za ovu nauku.
„Predavanja mi dosta znače jer mogu naučiti o svemiru, planetama i Sunčevom sistemu“, rekao je jedan od mlađih članova ovog Astronomskog društva Mihajlo Kesar.
Kako navode iz „Sirijusa“, ovo je nastavak aktivnosti ovog društva, koje ima za cilj popularizaciju astronomije u gradu na Sani.
“Naš osnovni zadatak je naučna popularizacija prirodnih nauka i rad na popularizaciji astronomije. Večeras je predavanje iz astronomske teme ‘Magline i rad sa teleskopom’. Kasnije ćemo ići da gledamo Mjesec, za šta smo pripremili filtere. Veoma smo zadovoljni jer smo se unazad tri godine uspjeli nametnuti lokalnoj zajednici koja nam je i ove godine dodijelila sredstva koja su nam od velikog značaja. Gradska uprava nam već treću godinu pomaže i uspjeli smo kvalitetno obnoviti našu opremu. Ove godine smo nabavili i nove teleskope, od kojih je jedan ovdje večeras“, rekao je Rajko Lekanić, predsjednik Astronomskog društva „Sirijus“.

Pored Škole astronomije ovo društvo ima mnogobrojne aktivnosti koje uključuju učenje o nebeskim tijelima i pojavama, kako u teorijskom tako i u praktičnom smislu.
“Nastavljamo sa jednim serijalom predavanja o dubokom svemiru. Završili smo već nekoliko predavanja koja se tiču načina osmatranja, mogućnosti i sredstava osmatranja sektora neba, pronalaženja objekata, kao i same orijentacije i evo na red su došle i magline, kao duboki objekti u svemiru. Pošto je riječ o obimnim temama odlučili smo da napravimo tematske cjeline koje će preciznije i jasnije pojasniti određene teme“, rekao je  predavač Mladen Puzigaća.
Astronomsko društvo “Sirijus“ osnovano je prije devet godina i trenutno ima oko 100 članova, s tim da broj zaljubljenika u astronomiju iz godine u godinu sve više raste, kako navode iz ovog društva.

Izvor: kozarski.com