БАЊАЛУКА, 20. АВГУСТА /СРНА/ - Савремени ултразвучни апарат са технологијом вјештачке интелигенције, који је данас пуштен у рад у Клиници за кардиологију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске, допринијеће бржем и ефикаснијем постављању дијагнозе у области кардиологије, а ова здравствена установа једина у БиХ посједује овај апарат.

Savremeni ultrazvučni aparat sa tehnologijom vještačke inteligencije za bržu dijagnostiku danas je pušten u rad u Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, jedinoj zdravstvenoj ustanovi u BiH koja ga posjeduje.

Načelnik Klinike za kardiologiju Tamara Kovačević Preradović rekla je da vještačka inteligencija omogućava da se u roku od dvije minuta izračuna funkciju srca u sve četiri njegove šupljine.

– Do sada nam je za to trebalo oko 20 minuta, što je posebno važno za kritično oboljele pacijente, kojima život zavisi od brze reakcije – rekla je Preradovićeva.

Ona je navela da je aparat u funkciji i da su prvi pacijenti već pregledani.

– Ovo je za nas veliki dan, jer ovakve inicijative, za nabavku savremenih aparata, dolaze od struke i velika zahvalnost Upravi što nas podržava, jer su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti – rekla je Preradovićeva.

Načelnik Klinike za kardiohirurgiju Nikola Šobot rekao je da će ovaj aparat značajno doprinijeti ljekarima na obje klinike da se što bolje i brže pripreme za kardio operacije, te da je dobra prilika da se produbi saradnja između klinika.

Generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da su uspjeli da, uz pomoć Vlade Srpske, nabave ovaj aparat najsavremenije tehnologije i da edukuju ljekare za rad na njemu.

On je uvjeren da će od danas pacijenti iz Republike Srpske, ali i iz cijele BiH, na UKC-u moći dobiti najkvalitetniji kardiološki pregled.

Kada je riječ o prokišnjavanju koje se dogodilo sinoć u UKC-u Srpske, Đajić je rekao da je sve sanirano u roku od 20 minuta, te da nisu bili ugroženi ni pacijenti, ni oprema.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: SRNA