Iz gradskog budžeta izdvojeno je dva miliona maraka za nove autoljestve, koje će vatrogascima omogućiti intervencije na visini do 32 metra. Vozilo sa ljestvama koje je do sada korišteno proizvedeno je 1974. godine, funkcionalno i tehnički je davno prevaziđeno i prijedorskim vatrogascima stvaralo je velike probleme prilikom intervencija. Novo vozilo olakšaće im rad, a građanima pružiti veću sigurnost kada je u pitanju zaštita života i imovine.  “Nove auatoljestve visine 32 metra nabavljene su sredstvima  grada i sredstvima koja su obezbijeđena za zaštitu od požara. Naravno, velika zahvalnost gradonačewlniku i gradskoj upravi što su nam obezbijedili ovo vozilo koje smo već dugo tražili, odnosno dugo  nedostaje našoj jedinici tako da u današnje vrijeme možemo da odgovorimo zaštiti i spašavanju naših sugrađana i na visokim objektima, što do sada nismo mogli”, ističe  Nebojša Miljuš, starješina Teritorijalno vatrogasno spasilačke jedinice Prijedor.

Nova oprema zahtijeva i novi nivo znanja pa su u Teritorijano vatrogasno spasilačkoj jedinici organizovali potrebnu obuku. “Prvi nivo obuke smo prošli i ostavljeno nam je prostora da momci steknu rutinu upravljanja. Dosta je zahtjevno, vatrogasci moraju biti dobro obučeni da bi mogli prići određenim objektima, pozicionirati ljestve, stabilizobvati ih i sve ostale radnje koje na autoljestvi prilikom intervencije treba da se urade. Pojedine građevine su dosta zahtjevne kada je u pitanju pristup i intervencija”, kaže Miljuš.

Predviđeno je da drugi dio trodnevne obuke bude  u oktorbu, a  prijedorskim vatrogascima u tome će pomoći instrukgtor koji predstavlja njemačku firmu iz Rozenbauera, gdje je vozilo kupljeno. Obuka će obuhvatiti prilaze objektima u gradu, sa realnim stanjem parkiranih vozila, zeleih površina, gužve u saobraćaju i drugih otežavajućih okolnosti. Posadu novog vozila  čine dva vatrogasca, a upravljanje je omogućeno iz kabine vozila i iz korpe autoljestvi.

Izvor: kozarski.com