Maja Savanović Zorić iz Udruženja građana “Psiholuminis” iz Prijedora, inače psiholog i sistemski porodični psihoterapeut oglasila se nakon stravičnog masakra u Sanskom Mostu u kojem je troje ljudi ubijeno.

Savanović Zorić ističe da se ponovno suočavamo s pitanjem: Gdje smo kao društvo zakazali?

– Svaki put kada se dogodi ovakav incident, čini se da je naš kolektivni odgovor isti—šok, nevjerica, tuga. Međutim, često zaboravljamo da su to samo simptomi mnogo dubljih problema koji postoje u našoj zajednici.

Pucnjava u školi nije samo individualni čin očajanja ili bijesa; ona je odraz društva u kojem su mnogi ostali tihi dok su se problemi gomilali.  Naši problemi ne počinju i ne završavaju s oružjem. Oni sežu dublje u srž našeg društva, gdje su mentalno zdravlje, nasilje i nedostatak sistemske podrške postali uobičajeni.

Mi, kao zajednica, nismo dovoljno uradili da prepoznamo i riješimo ove probleme prije nego što eskaliraju u tragedije – navela je ona.

FOTO: RTV SANA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: RTV SANA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Takođe, ona dodaje da svi moramo prepoznati znakove koji ukazuju na moguće nasilje ili mentalne teškoće.

– Kao psiholog, ne mogu a da ne istaknem koliko je važno da se prestanemo skrivati iza izgovora i počnemo otvoreno razgovarati o uzrocima ovakvih događaja. Ne možemo više ćutati i zatvarati oči pred očitim znakovima upozorenja. Svaki put kada okrenemo glavu, kada se ne odazovemo na pozive u pomoć, mi kao društvo ne samo da propustimo priliku da spriječimo tragediju, već takođe podržavamo kulturu tišine i indiferentnosti.

Ovo nije samo odgovornost institucija, već nas svih. Mi kao roditelji, učitelji, komšije, moramo prepoznati znakove koji ukazuju na moguće nasilje ili mentalne teškoće i reagovati na vrijeme. Ne smijemo čekati da se dogodi tragedija da bismo se osvijestili i krenuli u akciju.

Koliko još puta moramo biti svjedoci ovakvih tragedija da bismo se konačno probudili? Vrijeme je da preuzmemo odgovornost, prestanemo ćutati i radimo na izgradnji društva u kojem se svaki član osjeća sigurnim, podržanim i vrijednim. Samo kroz zajednički napor možemo spriječiti da se ovakve tragedije ponavljaju – dodala je ona.

Podsjećamo, u masakru u Sanskom Mostu ubijeno je troje ljudi, a počinilac ovog zločina je pokušao izvršiti samoubistvo te mu se bore za život, piše N1.

Autor: Srpskainfo

FOTO: RTV SANA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA