Na vanrednoj pres konferenciji nakon krvoprolića u Sanskom Mostu direktor policije Amel Kozlica rekao je kako je u školi bio prisutan određen broj učenika, budući da su popravni ispiti u toku.

Od jutros pokušavamo da razumijemo ovaj zločin.  Pokušali smo doći do informacija da na neki način razumijemo zašto se to desilo. Ne postoji opravdanje za ovaj čin. I kada doživimo nepravdu moramo se oslanjati na pravosudne institucije. Ne postoje riječi kojima bih opisao ovaj događaj. Nadamo se da se ovako nešto neće ponoviti nikada više, rekao je načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović

Ministar Unutrašnjih poslova USK Adnan Habibija je poručio građanima da nemaju razloga za strah.

– Svi smo u šoku da se ovo desilo u ovako mirnoj zajednici kao sto je Sanski Most. Mi ubuduće moramo na institucionalnom nivou raditi da se ovakve stvari ne događaju. Građani nemaju razloga za strah – rekao je Habibija.

Denis Osmanagić, ministar obrazovanja, kulture, nauke i sporta UKS istakao je da će ministarstvo pružiti svu neophodnu podršku porodicama nastradalih radnika.

-Sutra ćemo odrediti da li ćemo školsku godinu prolongirati ili ćemo krenuti normalno – poručio je Osmanagić.

Direktor uprave policije Amel Kozlica je istakao kako je u školi bio određen broj učenika budući da su popravni ispiti u toku.

– Izvršilac je nakon trostrukog ubistva pokušao počiniti samoubistvo u čemu nije uspio, a medicinska pomoć mu je pružena na UKC. U toku je vršenje uviđajnih radnji. U cilju istrage ne bi otkrivali više informacija. Istraga se poduzima pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva USK. Ubistvo je počinjeno automatskim oružjem – kaže Kozlica i dodaje kako je u školi bio prisutan određen broj učenika.

-To su dvije zasebne zgrade tj. škole, koje su spojene i omogućen je prolazak iz jedne u drugu – izjavio je Kozlica.

Počinilac trostrukog ubistva, Mehemed Vukalić bio je zaposlen na poziciji čistač u Gimnaziji u Sanskom Mostu, a navodno je bio nezadovoljan svojim radnim mjestom, saznaje Srpskainfo.

Podsjetimo, u pucnjavi koja se danas u jutarnjim satima dogodila u objektu Gimnazije u Sanskom Mostu, ubijeni su direktor ove obrazovne ustanove, Nijaz Halilović, sekretarica Nisveta Kljunić i profesorica engleskog jezika, Gordana Midžan.

Autor: Sanja Dragić/Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER