Ovogodišnja suša odrazila se na ponudu proizvoda koji su na štandovima prijedorske “Gradske tržnice”. Iz ovog preduzeća tvrde da je to uticalo i na nedovoljnu popunjenost raspoloživih kapaciteta zakupnih mjesta. I pored svih problema vjerne mušterije su zadovoljne.
“Redovan sam kupac i veoma sam zadovoljna. Sve što mi treba imam na jednom mjestu. Najvažnije mi je da je dobar parking i da je dobra hrana u ponudi”, rekla je jedna sugrađanka.
Sa druge strane zakupci se žale na smanjenu prodaju za koju tvrde da je opala čak i do trideset odsto u odnosu na prošlu godinu.
“Svaka godina je sve lošija, pogotovo ova jer zbog velikih vrućina mušterija je osjetno manje. Roba je dobra i cijene su nam usklađene sa tržnim centrima, ali nema posla”, rekla je zakupac Dragana Bašić.

Iz “Gradske tržnice” kažu da je iz godine u godinu zakupaca kao i kupaca sve je manji.
“Imamo stalni trend opadanja broja zakupaca. Veliki broj porodica i ljudi koji su se bavili na teritoriji grada Prijedora proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda odustali su od plasmana tih proizvoda na ‘Gradskoj tržnici’. Oni svoje proizvode nude putem zadruga tržnim centrima i samim tim olakšavaju sebi dio obaveza jer ne moraju biti prisutni na tržnici i gubiti vrijeme kako bi prodali svoje proizvode. Sa druge strane velike temperature ove godine koje su trajale mjesec dana su desetkovale proizvodnju poljoprivrednih proizvoda koje, kako tvrde proizvođači, nije bilo moguće sačuvati ni navodnjavanjem. Građani zaobilaze tržncu u zadnje vrijeme. Uzrok može biti i činjenica da domaćice sve češće kupuju poljoprivredne proizvode u tržnim centrima”, naveo je Darko Zgonjanin, direktor “Gradske tržnice” Prijedor.

Zgonjanin navodi da Mješovita pijaca na Pećanima, koja je u sastavu “Gradske tržnice”, raspolaže sa 120 stolova i rashladnih vitrina. Unazad sedam godina tu je bilo zakupljeno oko pedeset stolova na dnevnom nivou, dok je trenutni zakup 10 stolova i dvije rashladne vitrine.
“Na tržnici u gradu se broj zakupaca kreće između trideset pet i pedeset. Petkom, vikendom i pazarnim danom, kada je malo veća posjeta tržnici, u to vrijeme zakupaca bude do pedeset. Ostalim danima, što zbog visokih temperatura što zbog manjka interesovanja zakupaca ne bude ni dvadeset”, dodao je Zgonjanin.
Zbog suše i smanjene proizvodnje najavljena su i poskupljenje proizvoda na jesen, kada će biti aktuelna nabavka poljoprivrednih proizvoda za zimnicu.

Izvor: kozarski.com