U lapidarijumu Muzeja Kozare, promovisana je knjiga “Monodrame – to smo mi”, autora Srećka Marčete. U pitanju je zavičajni pisac koji je prošao na konkursu ЈU Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” za izbor i promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca s područja Prijedorske regije.

Autor podsjeća da je ovo njegova deveta knjiga koja sadrži šest životnih priča. “Ovo su životne priče ljudi koje sam ja obradio na svoj način, istinite priče od nekih mojih prijatelja, poznanika, šta se dešavalo i šta se dešava. Ja šaljem neku moju poruku da ne bi trebalo tako da se radi, tako da se dešava”, rekao je Marčeta.

U ulozi recenzenta bila je Irena Stanković. Ona navodi da spoj tragike i komike u Srećkovim monodramama daje vjerodostojnost likovima koji nam se čine kao da ih poznajemo.

“U ovim monodramama nailazimo na likove koji pričaju svoju tešku životnu priču, koja je ponekad vrlo surova. Iako su nekada duboko razočarani, povrijeđeni, depresivni, nisu tragični likovi jer to čine sa određenom dozom humora, možda i dozom ironije. To je neka vrsta njihovog štita, da se odbrane u svijetu u kojem živimo, u kojem su moralne vrijednosti prilično u padu”, kaže Stankovićeva.

Direktor NB “Ćirilo i Metodije” Prijedor Gordana Vila kaže da kao matična biblioteka brinu o tome da budu promovisani pisci sa područja čitave regije.

“Marčeta je ovom knjigom prošao na konkursu za zavičajne pisce koji organizuje naša ustanova. Riječ je o zbirki priča, Monodrame – to smo mi”, tragikomično, nama blisko. Drago nam je što je tu jer je svestran umjetnik poznat na području regije”, rekla je Vila.

Iz biblioteke najavljuju da će u utorak organizovati promociju Antologije marginalizovanih radova velikih svjetskih književnika pod nazivom “Na rubu opusa”, priređivača Milana Miloševića i Rastka Lončara.  Istovremeno će promovisati i 15. broj čaospisa za književnost i umjetnost “Srp”.

Izvor: kozarski.com