Srpska pravoslavna crkva i vjernici slave Uspenije presvete Bogorodice, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, 28. avgusta, a za ovaj praznik pripremaju se kratkim, ali strogim postom.

Gospojinski post počeo je 14. avgusta i trajaće do sutra, 28 avgusta, kada proslavljamo Veliku Gospojinu, a najkraći je od četiri velika godišnja posta.

Gospojinski post poznat je još i kao Uspenski i ustanovljen je u čast Bogomajci, zbog čega se vjeruje da je posebno značajan za žene i za majke, ali i za žensku djecu u porodici, pa se vjernici i vjernice pričešćuju na Veliku Gospojinu.

Velika Gospojina se u mnogim srpskim porodicama proslavlja kao porodična slava, a često je i crkvena, ili slava cijelog sela. Za Veliku i Malu Gospojinu običaj je da se poštuju ovi praznici tako što se neće obavljati kućni poslovi, pogotovo kada su u pitanju žene.

Takođe, na ovaj praznik ništa ne treba raditi rukama ili započinjati nov posao, naročito ako u kući imate žensku djecu, jer kad se u budućnosti udaju i osnuju svoju porodicu, da im ostane taj tradicionalni običaj da se za Veliku Gospojinu ne rade nikakvi poslovi.

Da li se posti na Veliku Gospojinu?

Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu, ali ako ovaj praznik padne u srijedu ili petak, onda se ne mrsi ni tog dana, već se jede riba, vino i ulje.

Pošto je po kalendaru 28. avgust srijeda, na ovaj dan se posti.

Ipak, osim ulja i vina, dozvoljena je i riba, tako da se ne posti samo na vodi.

Postoje porodice koje se tradicionalno drže iste trpeze godinama, ne mareći za vjerske običaje, ali pravila kažu na dan Velike Gospojine treba da se posti ko je vjernik i ko drži do toga, piše Stil.

Autor: Srpskainfo

FOTO: FREEPIK