U okviru akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ koju do kraja septembra realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, na inicijativu Policijske uprave Prijedor danas je u prostorijama Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Prijedoru održan sastanak sa subjektima koji sprovode aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje povoljnih uslova za bezbjedno učešće školske djece u saobraćaju.

Osim predstavnika Policijske uprave Prijedor sastanku su prisustvovali i predstavnici Gradske uprave, aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, direktori osnovnih škola na području grada Prijedora, Auto-moto društva, Udruženja prevoznika grada i regije Prijedor i Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Prijedora.

Svake godine pred početak nove školske godine svi subjekti preduzimaju preventivne aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se djeci školskog uzrasta omogućilo što bezbjednije učešće u saobraćaju na putu do škole i od škole do kuće.

Jedna od aktivnosti jeste i obilježavanje postojeće i postavljanja nove horizontalne i vertikalne  signalizacije u blizini škola, a istaknuto je da je realizacija ovih aktivnosti u toku i da će se u narednom periodu preduzeti sve preventivne mjere kako bi se adekvatnom saobraćajnom signalizacijom u blizini škola doprinijelo bezbjednijem kretanju pješaka.

I ove školske radiće se na edukaciji učenika na temu bezbjednog učešća pješaka u saobraćaju, sa posebnom pažnjom na edukaciji učenika prvih razreda, a animiraće se i rad školskih saobraćajnih patrola. Uočavajući problematiku povećanog broja trotineta i biciklista na javnim putevima, putem Savjeta roditelja ukazano je na roditeljsku odgovornost za učešće djece u saobraćaju.

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor izvršili su obilazak prilaznih saobraćajnica, ostvarili saradnju sa školama u pogledu informisanja o rasporedu nastave za blagovremeno planiranje rada školskih policajaca, a predstavnici aktiva škola istakli su značaj projekta školskog policajca posebno kroz svakodnevni obilazak škola i prisustvo policijskih službenika u vrijeme odmora, odnosno početka i završetka nastave.

Izvor: PU Prijedor