U dvorištu Muzeja Kozare promovisan je 15. broj časopisa za književnost i umjetnost “Srp”, te Antologija marginalizovanih radova velikih svjetskih književnika “Na rubu opusa”. Glavni i odgovorni urednik časopisa “Srp” Milan Milošević kaže da u ovom broju, za razliku od prethodnih, nije bilo problema sa pravima na ekskluzivnost.

“Petnaesti broj sadrži najveći broj priča savremenog tipa kao i zanimljive prevode ljudima koji nisu skloni knjizi”, rekao je Milošević.

Milošević je zajedno sa Rastkom Ločarom autor Antologije marginalizovanih radova velikih svjetskih književnika “Na rubu opusa”.

“Tu smo ubrojali uglavnom pisce za koje znaju svi čak i laici, ili su makar čuli za njih, ali nisu ništa pročitali od njih. Kroz sve brojeve ‘Srpa’ radili smo rubriku ‘Od Nobela janbuka” gdje smo predstavljali velike autore, ali kroz djela koja nisu zaživjela u narodu, čak je samo mala fusnota u udžbenicima kada se govori o njima. Onda smo došli do pjesama Agate Kristi, pjesama Tomasa Mana, do zabranjenih priča Marka Tvena, golicavih priča Štefana Cvjaga, čak i čudnih nadrealističkih pjesama nobelovca Petera Handkea”, priča Milošević.

Iz Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” kažu da su zadovoljnio što su uz časopis “Srp” promovisali i ovu Antologiju.

“Radi se o obimnom djelu, Antologiji koja donosi veliki broj manje poznatih radova mnogih svjetskih književnika, obuhvaćena su tu poetska i prozna djela. Kada je riječ o časopisu ‘Srp’ moramo da se pohvalimo da promovišemo 15. broj, a naša ustanova Biblioteka ‘Ćirilo i Metodije’ je od 10. broja izdavač ovog časopisa. To je kvalitetno štivo, donosi veliki broj tekstova”, rekla je Verdrana Tošić, bibliotekar zavičajne zbirke u NB “Ćirilo i Metodije”.

Iz biblioteke podsjećaju da je naredni mjesec u znaku 52. Književnih susreta na Kozari te da će tim povodom ova ustanova organizovati zanimljive sadržaje.

Izvor: kozarski.com