Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će 12 potpuno novih aviona “rafal” ubrzo biti u posjedu Srbije.

Vučić je poslije sastanka sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom rekao da je kupovina “rafala” velika vijest i da je vrijednost potpisanog ugovora 2,7 milijardi evra.

– Sretni smo što postajemo dio `rafal – kluba` – rekao je Vučić i zahvalio Makronu što je to omogućio.

On je naglasio da je tokom razgovora bilo riječi o najvažnijim političkim pitanjima u Evropi, istakavši da je važno da se što prije dođe do mira.

Vučić je naglasio da Makronu duguje zahvalnost što je došao u Srbiju i pokazao poštovanje i prema ovoj zemlji i srpskom narodu, a posebnu zahvalnost je uputio jer je francuski predsjednik izrazio želju da sutra posjeti Novi Sad.

Dodao je i da je uvjeren u veliku podršku Francuske “Ekspu” i da je od izuzetnog značaja podrška koju daje evrointegracijama Srbije.

Predsjednik Francuske je rekao da želi da pošalje poruku prijateljstva i da jasno kaže da je Srbiji mjesto u EU, a da je normalizacija odnosa sa Prištinom važan korak ka tome.

On je dodao da je Francuska privržena implemantaciji sporazuma Beograda i Prištine posebno kada je u pitanju konstituisanje Zajednice srpskih opština, naglasivši da normalizacija odnosa sa Prištinom znači i stabilnost za region.

– Nama je potrebna jaka i demokratska Srbija, a Srbiji je potrebna EU. Mi smo odlučni da podržimo Srbiju u svemu. Želio bih da se ostvari napredak u pregovorima – rekao je Makron.

Istakao je da su međusobni odnosi u proteklom periodu imali uzlet, prije svega u sferi privrede i ocijenio da su danas potpisani sporazumi veoma značajni za produbljenje saradnje, a kao posebno važan on je istakao ugovor o nabavci “rafala”.

Makron se posebno se osvrnuo na Olimpijske igre, istakavši da je Novak Đoković heroj Srbije, ali i Francuske.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: RTS / SCREENSHOT