Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su izvještaj o izvršenju budžeta za period od januara do juna ove godine. Prihodi su 41,3 miliona KM, a rashodi 34,4 miliona KM što znači da je ostvarena pozitivna razlika u finansiranju veća od 6,8 miliona KM.

Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Maja Kunić kaže da je u odnosu na planirano ostvareno 49 odsto prihoda, a rashoda 41 odsto.

„Razlika je 6,8 miliona KM, pozitivna razlika u finansiranju. Stanje zaduženosti na dan 30. 06. je  40.192.564 KM, odnosno 8,6 odsto, što je isto uredu jer je dozvoljeno 18 odsto. Stanje na svim računima grada sa 30. 06. je 18,2 miliona KM. Budžet je stabilan, posluje se dobro. Vodilo se računa o racionalnom trošenju sredstava i cilj je i dalje takav“, izjavila je Kunićeva. Ona je dodala da su krajem jula svi prihodi veći za 21,11 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor podsjeća da su sve stavke u budžetu došle sa terena od građana, te da je sve realizovano u skladu sa finansijskim mogućnostimа.

„Sve što je došlo i što su obaveze Grada uspjeli smo da na vrijeme realizujemo. Kada govorimo o budžetu za ovu godinu isto ćemo da pratimo njegovo punjenje. Važno nam je da onoliko sredstava koliko nam dođe toliko i rasporedimo. Samim tim, neke stavke su izvršene u većem obimu, neke u manjem, kretali smo se prema prioritetima“, rekao je Javor.

On je dodao da se ulagalo u sport, kulturu i obrazovanje, ali da je bilo i ulaganja u infrastrukturu.

„Ove godine stavili smo fokus na stavke za koje smatramo da su prioritet a u dogovoru sa građanima. Svakako jedna od tih stavki je obrazovanje po pitanju besplatnih udžbenika, izdvajanje za sport. Ponosni smo na sve što smo postigli kada govorimo o sportu, o našim sportskim klubovima, ali isto tako i o sportskoj infrastrukturi, dosta toga je započeto, ali isto tako i realizovano, ali tu nećemo stati“, zaključio je Javor.

Odbornici su usvojili i prijedlog Odluke o davanju garancije preduzeću „Komunalne usluge“ za dugoročno kreditno zaduženje. Direktor ovog preduzeća Dalibor Grabež izjavio je da je riječ o kreditu od milion i po maraka.

„Preduzeće ‘Komunalne usluge’ ima kredit od Svjetske banke za izgradnju regionalne sanitarne deponije na Kurevu. Kredit je podignut još 2008. godine i bio je grejs period do 2018. ‘Komunalne usluge’ su redovno servisirale i vraćale obaveze koje su imale. Imali smo još neke obaveze prema Poreskoj upravi u periodu od 2017. do 2020. godine i htjeli smo da investiramo da kupimo još jedan polovan kamion i sve te obaveze stavimo u jedno zaduženje. Da vratimo kredit Svjetske banke od milion maraka, servisiramo sve obaveze i imamo jednu ratu na mjesečnom nivou“, objasnio je Grabež.

Ovo preduzeće će iz novog kreditnog zaduženja vratiti kredit Svjetskoj banci u iznosu od milion maraka, dok će sa pola miliona maraka servisirati obaveze iz prethodnog perioda i nabaviti jedan polovni kamion. Na ovom zasjedanju lokalnog parlamenta usvojena je i informacija o radu Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ za prošlu godinu.

Izvor: kozarski.com