Petnaesti Sabor Kola srpskih sestara u Prijedoru okupio je oko 80 članica iz 26 udurženja iz Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta. I u ratu i miru njihova misija je ista – pomoć bolesnim, siormašanim i višečlanim porodicama. Pismo podrške Kolu srpskih sestara stiglo je i od predsjednika Srpske, Milorada Dodika koji je istakao da osim što pomažu onima kojima je pomoć potrebna čuvaju i prenose na sljedeće generacije naše tradicionalne vrijednosti i običaje.

– Svojim radom ne samo da pomažete onima kojima je pomoć potrebna, već istovremeno čuvate i prenosite na sljedeće genercije naše tradiocionalne vrijednosti i običaje. Ujeren sam da ćete uporno i s ljubavlju nastaviti ovaj put, svjesni da svako vaše djelo ima duboko značenje i da doprinosi većoj dobrobiti našeg društva – naveo je u pismu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednica Kola srpskih sestara iz Banjaluke, Bosiljka Herbez, kaže da je cilj udruženja da se svakome pomogne.

– Već dugi niz godina od obnavljanja Kola srpskih sestara do danas, puno se posla uradilo jer preko našeg Balkana duvaju i bure i oluje. Mi nastojimo da svakome pomognemo ko god nam dođe za pomoć, bilo višečlanim porodica, bilo borcima, starim iznemoglim bolesnima – istakla je Herbezova.

Cilj ovakih manifestacija je druženje i rauzmjena iskustava i prikupljanje informacija kako koje Kolo radi i dolazi do finasija.

– Ovaj sabor smo posvetili da tako da kažem jednoj humanitarnoj akciji. Ovaj put to je za Milana Adamovića, momka od 23 godine koji spletom nekih nesretnih okolnosti izgubio nogu u aprilu mjesecu, a novac mu je potreban za dalje liječenje i za izdržavanje svoje porodice – rekla je Јadranka Mijić, predsjednica Kola srpskih sestara iz Prijedora.

– Smatramo da je Kolo srpskih sestara jako važno za svaku lokalnu zajednicu i našu, dosta dobrih aktivnosti smo zajednički sproveli i siguran sam da ćemo u budućnosti nastaviti – istakao je gradonačelnik Prijedora, Slobodan Јavor.

Autor: RTRS

Foto: prijedorgrad.org