Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor primio je danas delegaciju Planinarskog društva “Klekovača”, a povod je bio njihov uspješan pohod i uspon na najviši vrh Turske, Ararat na nadmorskoj visini od 5.137 metara.

Gradonačelnik je prijedorskim planinarima čestitao na izvanrednom uspjehu ističući da treba cijeniti posebno uložen napor da se dostigne pomenuti planinski vrh i zastava ovog Planinarskog društva zavijori na Araratu početkom avgusta ove godine.
Javor je istakao da je ovo bio značajan poduhvat kako na ličnom planu svakog člana ekspedicije tako i u prezentovanju kvalitetnog rada u PD “Klekovača” posebno jer je upoznat da se radi o posebnom iskustvu i načinu penjanja sa kojim se do sada nisu sreli.
“Smatram da i ovu aktivnost, koja je bila veoma značajna i za promociju našeg grada, kao i druge aktivnosti planinara, trebamo više promovisati jer podrškom njima otvaramo mogućnost povećanja broja članova Društva, ali i izgradnjI kapaciteta za razvoj planinarskog turizma te promocije zdravog načina života što češćim boravkom u prirodi “, smatra Javor.

Predsjednik PD “Klekovača” Dragan Rončević zahvalio se gradonačelniku na podršci koja se tiče rada ovog Društva pogotovo kada su u pitanju infrastrukturni projekti kao što su završetak prilaznog puta prema Planinarskom domu ” Kotlovača” i postavljanju fasade, te izradi monografije povodom 70 godina postojanja društva.
Rončević je dodao da će, kada je u pitanju promocija rada PD “Klekovača”, važan upravo taj pristupni put koji se radi u dužini od 250 metara, a koji će omogućiti ljubiteljima planinarenja i planine Kozare lakši pristup i mogućnost korištenja kapaciteta Planinarskog doma “Kotlovača”.
On je najavio da se članovi PD “Klekovača” pripremaju za nove pohode i to već 20. septembra na planinu Olimp.
Prijedorčani koji su se učestvovali i ekspediciji osvajanja Ararata biti su Draško Zgodić, Tanja Timarac, Marko Sarić, Luka Derkuća, Bojana Derkuća Bevandić, Siniša Marković, Darko Popović, Nataša Milošević i Milica Bogdanović.
Planinarsko društvo “Klekovača” osnovano je 1953. godine i danas broji oko dvije stotine članova. Jedno je od najtrofejnijih društava u Republici Srpskoj po osvojenim planinskim vrhovima, ekspedicijama, pređenim transverzalama, ali i po najvišim priznanjima planinarskih saveza bivše Jugoslavije.

Izvor: prijedorgrad.org