Dom zdravlja Prijedor ponovo ima stalno zaposlenog radiologa, pa će u toku septembra pacijenti čekati na ultrazvučni pregled 15 dana umjesto tri do pet mjeseci, kako je bilo ranije.

Rekao je ovo direktor ustanove Miloš Marjanović.

On je naveo da je ljekar radiolog Doma zdravlja u junu završio specijalizaciju, pa građani sada pregled ultrazvukom mogu zakazati gotovo u realnom vremenu. Napomenuo je da su višemjesečne liste čekanja postojale i u Bolnici i u Domu zdravlja, koji je do prije tri mjeseca imao gostujuće radiologe po ugovoru o djelu.

Miloš Marjanović
FOTO: SRNA

-Za iduću godinu u planu je renoviranje, adaptacija i opremanje Službe za radiologiju, jer smo povećali svoj kapacitet i moramo pratiti tu struku i kroz bolje uslove i kroz nove nabavke i kroz promotivne aktivnosti – rekao je Marjanović. U ovoj ustanovi završeno je renoviranje prijemne ambulante na pedijatriji, do kraja godine biće obnovljeni i mokri čvorovi u ovoj službi, a ostale prostorije biće rađene u okviru oživljavanja centra za rani rast i razvoj u saradnji sa UNICEF.

Sve smo radili vlastitim sredstvima i sve radove, osim stolarije, obavljali su radnici naše službe za održavanje. Od spoljnih dobavljača imali smo ponude ne niže od 80.000 KM, a ovako nam je trošak materijala bio 30.000 KM, tako da su to velike uštede – istakao je Marjanović. Najavio je otvaranje centra za vakcinaciju po ugledu na banjalučki, koji će biti smješten u dijelu prostorija Zavoda za medicinu rada.

-Povećavamo i kapacitete i proširujemo djelatnost. Neće se više vakcinisati samo djeca do šest godina, već do 14. Do kraja godine će biti integrisan kompletan sistem pedijatrije – obnovljene prostorije, uspostavljen centar za vakcinaciju i uspostavljen centar za rani rast i razvoj – istakao je Marjanović.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER