U Osnovnoj školi „Branko Ćopić“ održano je predavanje za prvačiće o bezbjednom učešću pješaka u saobraćaju. Nakon predavanja najmlađi su zajedno sa policijskim službenicima prelazili obližnji pješački prelaz. Prvačići kažu da su na ovaj način naučili kako bezbjedno da pređu ulicu.

„Pogledam lijevo pa desno, malo čujem je li ide auto, ako ne ide, krenem“, rekao je Uroš Keranović, učenik prvog razreda.

Direktor OŠ „Branko Ćopić“ Sanja Munjiza kaže da su predavanju prisustvovala dva odjeljenja prvačića kojih je inače za desetak više od ove školske godine.

„U centralnoj školi imamo četiri odjeljenja sa 84 prvačića i u područnom odjeljenju Gomjenica 33 prvačića u dva odjeljenja. Ovo predavanje o temi bezbjednosti djece u saobraćaju je zaista dobro i efektno“, rekla je Munjiza.

U ovoj edukativno preventivnoj kampanji učestvuju Auto-moto savez Republike Srpske, Auto-moto društvo „Prijedor“ i Policijska uprava Prijedor. Referent za preventivu, obrazovanje i članstvo AMD „Prijedor“ Dražena Stojnić kaže da svake godine učestvuje u svim preventivnim aktivnostima među kojima je i „Vozači, škola je za nas, oprez je za vas“.

„Ova aktivnost ima prije svega za cilj da pojača bezbjednost djece u zonama škole, zatim povećanje pažnje vozača početkom školske godine, kao i edukaciju, roditelja, učenika i nastavnika o pravilnom ponašanju u saobraćaju“, rekla je Stojnićeva.

Zamjenik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja PU Prijedor Dejan Vujčić kaže da pored ove kampanje, policijski službenici do kraja septembra sprovode preventivno represivnu akciju „Zaštitimo djecu u saobraćaju“.

„Najmlađe smo učili o pravilima bezbjednog učešća u saobraćaju. I vozače ćemo upozoriti, kao što to i svakodnevno radimo, da je počela školska godina, da treba da povećaju opreznost pogotovo u blizini škola, gdje je saobraćajnim znakovima označeno da se kreću djeca i da je blizina škola“, izjavio je Vujčić.

Isto predavanje za prvačiće trebalo bi da bude održano narednih dana u svim prijedorskim osnovnim školama.

Izvor: kozarski