Na području Prijedora pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima ima 85.569 birača koji će glasati na 129 redovnih biračkih mjesta. Jedno je biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu. Predsjednik Gradske izborne komisije Prijedor Željko Škondrić kaže da se završava prijava lica koja žele da glasaju putem mobilnog tima, dok se za glasanje putem pošte prijavilo 854 glasača, što je manje nego prethodnih godina. Za izbore su se prijavila 23 politička subjekta, dok su dva kandidata za gradonačelnika Prijedora. Iako je ponovljen javni poziv Centralne izborne komisije za predsjednike i zamjenike biračkih odbora, nije se prijavio dovoljan broj zainteresovanih.

„Negdje će nam faliti oko 55 do 60 ljudi, ali to je uglavnom što je i bilo za očekivati Kozarac, Kozaruša, Kamičani, Brdo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići. Tu očito partije koje participiraju nisu previše zainteresovane, a kod Bošnjaka nemamo dovoljan broj ljudi koji bi htio da radi na izborima iako je sad novčani iznos za rad 400 KM za predsjednika, a za njegovog zamjenika 200 KM“, kaže Škondrić.

On dodaje da će posao u vezi sa popunom predsjednik biračkih odbora i njihovih zamjenika morati završiti Gradska izborna komisija.

„Mi već imamo uputstva da pokušamo popunjavati ta biračka mjesta sa predsjednicima gdje nedostaju, međutim stvorili su jedan složen sistem da se predsjednik određeju prema biračkom mjestu na kojem je upisan u birački spisak i po broju bodova koje je osvojio“, rekao je Škondrić.

Izvor: kozarski.com