Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor ugostio je danas članove Izvorne ojkačke grupe “Potkozarje” povodom osvojenog prvog mjesta na nedavno održanom festivalu Veče ojkače “Moštanica 2024”.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da ugosti članove ove ojkačke grupe koja je godinama dio svih kulturnih dešavanja u gradu i koja odlučno nastoji da očuva tradiciju i kulturu naroda Potkozarja.

“Smatram da je pobjeda na ovom festivalu u Moštanici, koja je simbol okupljanja i narodnog zborovanja ovog našeg kraja, time još značajnija i nije nimalo bila laka jer je konkurencija bila za svako poštovanje”, rekao je Javor.
On je dodao da cijeni to što ovu grupu od šest izvornih pjevača veže čista ljubav prema tradicionalnom pjevanju te način na koji promovišu grad Prijedor.
Vođa grupe “Potkozarja” Slobodan Brdar zahvalio se na prijemu i izdvojenom vremenu gradonačelnika te istakao da je grupa osnovana 1989. godine i da trenutno aktivnih šest članova pjeva zajedno već 15 godina.
“Mi čuvamo autentično srpsko pjevanje naroda sa Kozare i Potkozarja i, iako znamo da pjevamo i razne druge žanrove, mi isključivo želimo da sačuvamo autentičnost i izvornost pjesama koje je nekada naš narod pjevao, naši pradjedovi, djedovi , očevi i sad mi”, rekao je Brdar.
On je istakao da su tokom svog rada uspjeli da prenesu umijeće ojkačkog pjevanja na mlađu generaciju i da se nada da, iako trenutno ta grupa mladih nije u mogućnosti da se okupi, ono što su naučili neće zaboraviti.
Članovi “Potkozarja” gradonačelniku su uručili snimljen video materijal pod nazivom “Milošta za vječnost” koji su realizovali uz podršku Radio-televizije Republike Srpske.

Izvor: prijedorgrad.org