U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je promovisana knjiga ” Nas dva brata – legende dr Mladen i Sreten Stojanović”, čiji je autor književnik Vule Žurić iz Pančeva.

Autor je istakao da knjiga obrađuje sve ono što porodica Stojanović znači za Prijedor, što su značili i tada u bivšoj Jugoslaviji i sada za srpski narod.
” Prvi put je, na osnovu prikupljene građe objavljena jedna priča o obojici braće i ovdje sam ih okupio u njihovoj kući počevši od priče o njihovom djedu, koji je bio sveštenik preko oca i te želje da se sva djeca školuju, potom o njihovom mladobosanskom , robijaškom stažu , o tome šta su radili između dva rata i onome što se desilo u Drugom svjetskom ratu kada je Mladen Stojanović stradao i postao legenda iako je to bio i za života i kako je to sve doživio njegov brat Sreten “, izjavio je Žurić novinarima.

On je dodao da je knjiga poziv istoričarima, budući da je ovo djelo dokumentarna proza pobrojanih podataka, da na osnovu dokumenata do kojih će oni doći više nego on kao književnik , daju ocjenu o tom vremenu i ispričaju jednu priču o toj želji mladih bosansko- hercegovačkih đaka i studenata da se oslobode svake okupacije i da žive u slobodi.
Direktor Izdavačke kuće ” Vukotić medija” Manojlo Vukotić koji je izrazio zadovoljstvo što je ova izdačka kuća bila u mogućnosti da izda ovako jednu vrijednu , autentičnu i istinitu knjigu.
” Kozaračka epopeja zaslužuje mnogo više pažnje danas i u ovom svijetu nego što joj se poklanja”, rekao je Vukotić.
On je dodao da je ovo prva knjiga o dva brata istovremeno.
” Žurić je knjigu napisao bez mašte odnosno bez dodavanja i zasnovana je na vrijednim tačnim istorijskim činjenicama, tako da imamo sliku jednog vremena koje nije samo Prijedor”, rekao je Vukotić.
Promocija ove knjige bila je dio programa 52. Književnih susreta na Kozari, a autor Vule Žurić predsjednik je žirija Susreta koji je danas objavio odluku da je ovogodišnji laureat književne nagrade ” Skender Kulenović- Književnio vijenac Kozare” za životno djelo pjesnik Pero Zubac.
Program Književnih susreta na Kozari nastavlja se u ponedjeljak, 9. septembra kada će u Muzeju Kozare biti promovisana knjiga o Sretenu Stojanoviću u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda.

Izvor: prijedor24h