Svečanom akademijom koja je večeras održana u Pozorištu Prijedor u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije obilježeno je 80 godina od oslobođenja Prijedora u Drugom svjetskom ratu.

Predstavnik ovog Udruženja Dejan Karlica istakao je na otvaranju akademije da je među građanima Prijedora daleko poznatiji datum 16.maj koji se obilježava kao Dan grada i sjećanje na prvo oslobođenje grada 1942.godine.
” Prijedor i prkosna Kozara bili su tada jedina oslobođena teritorija u Evropi i to je bila izuzetna i herojska epizoda u Narodnooslobodilačkoj borbi ovih krajeva i Jugoslavije uopšte i to u prelomnoj godini rata i prije nego što su savezničke sile preokrenule tok rata”, istakao je Karlica.

On je dodao da je Udruženje za očuvanje tradicije kao organizator ovog obilježavanja smatralo da treba oživjeti sjećanje i na 7. septembar 1944.godine i konačno oslobođenje Prijedora i ništa manje herojski podvig i važan datum istorije Prijedora.
Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz je u svom obraćanju istakao da je jedan od razloga postojanja ovog Udruženja da značajne datume izvuku iz zaborava i predstave građanima, a pogotovo mlađim sugrađanima.
” Na današnji dan se ovdje prije 80 godina igralo i pjevalo. Sloboda- šta ima ljepše nego da se živi u slobodi”, rekao je Šormaz dodajući da smatra da je sjećanje na ovaj datum nepravedno zaboravljeno jer tu slobodu našem narodu nije donio niko neko su je oni izvojevali.
” Za nas je sloboda sve , u svim ratovima i svim bunama, mi smo stalno željeli i težili da živimo u slobodi zato treba da čuvamo i obilježavamo sve datume posebno one koji su slobodu slavili ,a Prijedor je tada slavio slobodu prije Banja Luke , Beograda i većeg dijela tadašnje Jugoslavije “, poručio je Šormaz. Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor se u svom obraćanju zahvalio Udruženju za očuvanje tradicije ističući da su oni istinski čuvari tradicije, običaja , kulture i istorije grada.
” Svako društvo mora da cijeni svoju istoriju i ono za šta su se naši preci izborili jer ćemo jedino tako sačuvati naš identitet”, rekao je Javor.
On je dodao da je naša istorija bila teška i ispisana krvlju, a naš narod je pokazap hrabrost, volju i odlučnost da se suprotstavi mnogo jačoj sili i brojnijem neprijatelju da bi živio u slobodi i svoj na svome.
” Mi smo ponosni na slavnu prošlost naroda Potkozraja, na njihovo slobodarsko opredjeljenje i želimo da s ponosom o tome pričamo i da buduća pokoljenja shvate kako je to nekada bilo i da pamte naše žrtve, da svi zajedno pričamo o herojima Kozare i Potkozarja i njihovoj borbi za slobodu kao najvećem idealu kojem čovjek teži”, poručio je Javor.
Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić smatra da je taj datum za pamćenje.
” Ovaj kraj je tada odahnuo jer je počeo život u slobodi i zato ne smije da blijedi sjećanje na te borce, partizane i na te herojske dane “, rekao je Rodić.
Na ovoj akademiji učestvovali su članovi pjevačkih grupa Udruženja za očuvanje tradicije i glumica prijedorskog pozorišta Tatjana Binjaš Batoz.
Obilježavanju 80 godina od oslobođenja Prijedora počelo je polaganjem cvijeća na biste narodnih heroja u parku na Pećanima.

Izvor: prijedorgrad.org