U Muzeju Kozare večeras je promovisana “Knjiga o Sretenu Stojanoviću”, u izdanju Srpske književne zadruge. Ovo djelo donosi biografiju velikog vajara, od pripadnika “Mlade Bosne” pa do profesora univerziteta i akademika, kroz kritike, oglede i studije tridesetak autora. Dati su osvrti i analize njegovih skulptura, od prve rezbarije na tabakeri u zeničkoj tamnici, do monumentalnih spomenika Njegoša i Karađorđa te antologijskih portreta.

“Knjiga je izašla uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije. Sadrži tekstove 30 autora, što Stojanovićevih savremenika što savremenih autora i obuhvata čitavo njegovo stvaralaštvo. Dakle sve tri njegove faze i sve vidove njegovog stvaralaštva, počev od reljefa, prvih skulptura, portretnih bisti pa sve do monumentalnih spomenika nakon  Drugog svjetskog rata”, rekao je glavni urednik Srpske književne zadruge Nikola Marinković.

Po njegovim riječima, ovo djelo ne daje ideološko tumačenje Stojanovićevog djela u smislu da li je on bio modernista ili tradicionalista.

“Ova knjiga pokušava da ga postulira kao klasika srpske kulture i kao jednu stvaralačku figuru, sinteze različitih tradicija i tumači ga nezavisno od tog odnosa moderno, konzervativno, tradicionalno već prosto onakav kakav jeste”, objašnjava Marinković.

Stojanović je ostavio upečatljiv umjetnički trag u rodnom Prijedoru i mnogo šire, rečeno je na promociji koja je održana u okviru 52. Književnih susreta na Kozari.

“Ovo je treća manifestacija ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari. Krenuli smo sa Paleža, imali smo promociju knjige Vuleta Žurića ‘Nas dva brata’ o Stojanovićima, a od 13. pa do 20. septembra nastavljamo program Književnih susreta gdje ćemo imati i tribine i književne večeri”, rekao je Zoran Stanić, urednik programa ove književne manifestacije.

Izvor: kozarski.com