Simpozijum sa međunarodnim učešćem o poremećajima iz autističnog spektra, koji će biti održan u Prijedoru 28. septembra, veoma je aktuelan i za prijedorski Dom zdravlja koji priprema uspostavljanje centra za rani rast i razvoj, izjavio je načelnik Centra za zaštitu mentalnog zdravlja ove zdravstvene ustanove Goran Račetović.
Račetović je naveo da će u toj specijalizovanoj službi stručnjaci iz ove ustanove imati mogućnost specijalizovanog rada i sa ovom grupom pacijenata, ali i njihovih porodica.

On je naglasio da simpozijum aktuelizuje temu poremećaja iz autističnog spektra kojima se danas posvećuje izuzetna pažnja, a radi sveobuhvatnijih pristupa multidisciplinarnog tretmana na temelju ranih dijagnostičkih postupaka.

“Poput svih nas iz struke, značajno je i da šira javnost bude upoznata o boljim pristupima dijagnostikovanju i tretmanu djece i mladih sa nekim od poremećaja iz autističnog spektra, ali i da se radi na kontinuiranoj destigmatizaciji oboljelih i njihovih porodica, kao i svih osoba sa smetnjama u mentalnom zdravlju”, rekao je Račetović Srni.

Simpozijum organizuju Doma zdravlja Prijedor i Specijalistički centar “Dr Predojević” uz pokroviteljstvo Gradske uprave.

Direktor Doma zdravlja Miloš Marjanović ocijenio je da predavači nadilaze regionalne okvire, te izrazio zahvalnost neuropedijatru Biserki Rešić za dolazak supspecijalista neuropedijatrije, dječije i adolescentne psihijatrije, pedijatrijske neurologije, perinatalne medicine, kliničke genetike i kliničke neurofiziologije i epileptologije iz zdravstvenih ustanova i univerziteta iz Splita, Banjaluke, LJubljane i Rijeke.

“Rešićeva je pokrenula tu inicijativu i bez nje ovoga ne bi ni bilo. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je akreditovalo simpozijum jer smo ispunili uslove za taj nivo stručnog skupa”, rekao je Marjanović Srni.

Goran Predojević iz Specijalističkog centra “Dr Predojević” rekao je da je cilj doprinijeti boljem razumijevanju, dijagnostici i tretmanu autizma koji je aktuelna, ali tabu tema.

“Simpozijum nije samo za zdravstvenu struku, nego i širu društvenu zajednicu, odnosno da subjekti koji rade sa djecom dobiju nova saznanja o autističnom spektru, svjetskim standardima i svemu što je aktuelno”, naglasio je Predojević.

On je ukazao na raskorak između zvaničnih podataka o broju dijagnoza i stvarnog stanja koje ukazuje i na rasprostranjenost i na porast broja slučajeva.

“Terapijski pristupi se mijenjaju. U medicini se stvari toliko brzo dešavaju i mijenjaju da nešto što je korišteno prije samo pet godina danas je prevaziđeno i kontinuirana edukacija je imperativ – ako ne učiš tri godine praktično si nekonkurentan na tržištu”, poručio je Predojević.

On je dodao da je zahvalan i Rešićevoj, koja je podržala ideju, bez čije se pomoći ovaj simpozijum ne bi mogao organizovati ni u ovom roku, obimu i kvalitetu, kao i Domu zdravlja Prijedor što je prihvatio ideju i pristao da bude suorganizator.

Izvor: SRNA/kozarski.com