Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i Ministarstvom unutrašnjih poslova od prošle godine implementira projekat pod nazivom “Školski policajac”, koji ima za cilj sprovođenje mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u školama.
Jedan od učesnika ovog projekta je i Zorica Andulajević koja svakodnevno najveći dio svog radnog vremena provede obilazeći prijedorske škole, brinući se o sigurnosti učenika.
“Posao školskog policajca obavljam od maja prošle godine. Dužnost nam je sprečavanje mogućih pojava ugrožavanja učenika, nastavnika i drugih zaposlenih u školama za vrijeme trajanja nastave. Obilazak vršimo u vrijeme dolaska učenika u školu, za vrijeme trajanja velikih odmora i po završetku nastave kada učenici odlaze iz škole. Vršimo legitimisanje nepoznatih i sumnjivih lica, kontrolišemo vozila i vozače koji se nalaze u neposrednoj blizini školskih objekata, a vršimo i operativne provjere tih lica posvećujući veliku pažnju bezbjednosno interesantnim licima na području Prijedora”, rekla je Andulajevićeva.
Po njenim riječima, saradnja sa direktorima, profesorima i svim zaposlenima u školama je na veoma visokom nivou. Naročito ističe podatak da prijava vršnjačkog nasilja nije bilo od kada traje projekat.

“Do sada nismo imali evidentiranih prijava vršnjačkog nasilja. Bilo je određenih situacija koje nisu zahtijevale postupanje školskog policajca i drugih policijskih službenika. Uglavnom se radilo o incidentima koji su rješavani na nivou školskih ustanova. To su standardne situacije koje škole imaju svakodnevno, tako da vršnjačko nasilja nismo evidentirali. Djelujemo preventivno i represivno. Situacija je bolja od kada projekat traje. Učenici i profesori ukazuju poštovanje što smo tu i podržavaju nas. Nadam se da će tako i ostati, da ćemo situaciju držati povoljnom i da neće dolaziti do vršnjačkog nasilja ili bilo kakvih problema koji bi uznemirili javnost i građane Prijedora”, dodala je Andulajevićeva.

Iz Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor poručuju da prisustvo školskih policajca u osnovnim i srednjim školama uliva dodatnu sigurnost.
“Što se tiče prisustva školskih policajaca Aktiv direktora srednjih škola regije Prijedor procjenjuje da je to od izuzetnog značaja. Kroz ovaj projekat možemo preventivno da djelujemo i u slučaju da se desi nešto u smislu neprilagođenog ponašanja, skraćuje nam vrijeme djelovanja i reagovanja, a sve u cilju podizanja bezbjednosti naših učenika u školama. Samo prisustvo školskih policajaca u školama uliva sigunost. Počeli smo praktikovati prisustvo školskih policajaca i na sastancima Savjeta roditelja tako da roditelji mogu da dobiju informaciju iz prve ruke šta je to što se dešava u i van škole, ne samo od nas koji smo zaposleni u školama, već i od policije”, navela je Dražena Mršić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor.
Policijska uprava Prijedor broji 24 policijska službenika koji učestvuju u ovom projektu.

Izvor: kozarski.com