epa11599652 A handout photo made available by the Hungarian Prime Minister's Press Office shows Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) receiving the President of the Republic of Srpska Milorad Dodik, in Budapest, Hungary, 12 September 2024. EPA-EFE/VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PRIME MINISTER PRESS OFFICE/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je za sve što je Mađarska učinila do sada za Republiku Srpsku, ističući da posebno cijeni njenu otvorenu i transparentnu politiku prema zemljama zapadnog Balkana.

Nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom u Budimpešti, predsjednik Dodik je rekao novinarima da Mađarska razumije političke procese u EU i na zapadnom Balkanu i izrazio zahvalnost za podršku na putu ka EU.

– Republika Srpska želi u EU, ali na tom putu ima mnogo zastoja. Ne poštuje se Dejton, Ustav, a pojedinci koji nisu imenovani u skladu sa zakonom prave više štete i problema nego koristi u BiH – istakao je Dodik.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

On je ukazao na novi način vladanja u BiH – ambasadorokratija, gdje ambasadori pojedinih zemalja odlučuju o svemu.

– S toga, posebna zahvalnost Mađarskoj na naporima koje ulažu za podršku na putu ka EU. Samo kroz prijateljski odnos možemo jačati evropsku perspektivu. Ne mogu se nametati odluke jer je EU naša odluka, a ne drugih. Zahvalni smo za podršku premijera Viktora Orbana, kao i za njegove mirovne inicijative i politike na globalnom nivou, jer dijelimo takve vrijednosti – rekao je Dodik.

On je dodao da zemlje treba da se razvijaju u skladu sa svojim potrebama i da je zastupaju demokratski izabrani predstavnici.

Govoreći o odnosima Srpske i Mađarske, Dodik je naglasio da se raduje svakoj mogućnosti da se vidi sa zvaničnicima Mađarske i da razgovaraju o zajedničkim projektima.

FOTO: MDODIK.OFFICIAL/INSTAGRAM

– Pomoć poljoprivrednicima u Srpskoj je na obostranu korist. Taj projekat izaziva veliku zainteresovanost i najvažnije je da korist imaju naši poljoprivrednici. Radujem se skorašnjem dolasku vašeg ministra za energetiku u Banjaluku kada ćemo razgovarati o novim projektima – naglasio je Dodik.

On je istakao da je Mađarska danas lider u Evropi i svijetu jer na prvo mjesto stavljaju mir i zbog toga ima podršku Srpske jer dijele iste vrijednosti.

Prethodno se predsjednik Srpske sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Dodik je naveo da je razgovarano o dosadašnjim i budućim projektima, dok je Orban susret ocijenio svrsishodnim istakavši da je stabilnost zapadnog Balkana ključna za EU, te da umjesto lekcija i sankcija vjeruje u dijalog i saradnju.

Predsjednik Srpske sastao se danas u Sentandreji sa Njegovim visokopreosveštenstvom arhiepiskopom i mitropolitom budimskim Lukijanom, te je obišao Arhiv Eparhije budimske koji je modernizovan i proširen zahvaljujući sredstvima Republike Srpske i kabineta predsjednika.

Dodik je posjetio Arhiv u društvu Njegovog visokopreosveštenstva arhiepiskopa i mitropolita budimskog Lukijana, ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željka Budimira i ambasadora BiH u Mađarskoj Biljane Gutić Bjelice.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PRIME MINISTER PRESS OFFICE/HANDOUT/EPA